Ook Markus Söder is kandidaat om Angela Merkel op te volgen
Markus Söder Foto: BELGAIMAGE

CDU-voorzitter Armin Laschet en CSU-voorzitter Markus Söder zijn bereid om Angela Merkel op te volgen als bondskanselier. Dat hebben ze beiden bekendgemaakt in de marge van de bijeenkomst van de partijtop over de opvolging van Merkel.

Laschet liet weten dat Söder en hij een lang gesprek gevoerd hebben met elkaar. ‘We hebben laten weten dat we bereid zijn om kandidaat-bondskanselier te zijn’, zegt hij. ‘Het is onze bedoeling om, in de situatie waarin het land verkeert en met een bondskanselier die haar ambt verlaat, zo veel mogelijk eenheid te bereiken tussen CDU en CSU. Er staat veel op het spel.’

Söder verklaarde dat hij een open en vriendschappelijk gesprek voerde met Laschet. ‘We hebben vastgesteld dat we allebei geschikt zijn en allebei bereid zijn’, zei hij. Als de CDU, de grote zus binnen de Duitse christendemocraten, bereid is om zijn kandidatuur breed te ondersteunen, dan wil hij kandidaat zijn, aldus Söder. Indien hij niet gekozen wordt, dan zullen de twee partijen even goed blijven samenwerken, zegt hij nog.

Het is nog niet duidelijk wanneer de beslissing over de kandidaat-bondskanselier genomen zal worden. Laschet zei zondag aan de krant Bild am Sonntag dat hij denkt dat de knoop vrij snel doorgehakt zal worden.

De winnaar zal het onder meer moeten opnemen tegen minister van Financiën Olaf Scholz, die als lijsttrekker van de sociaaldemocratische SPD is gekozen. De rechts-populistische AfD, de grootste Duitse oppositiepartij, besloot zaterdag op haar partijcongres om de keuze voor een lijsttrekker nog voor zich uit te schuiven.