Europese vrouwenorganisaties hebben een brief gestuurd naar voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, om zijn ontslag te vragen na ‘sofagate’.

Europees president Michel is eerder deze week in opspraak gekomen tijdens zijn bezoek met Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Er waren slechts twee stoelen voorzien voor dat onderhoud en die werden door Michel en Erdogan gebruikt, terwijl Van der Leyen op een sofa verderop moest plaatsnemen. Michel krijgt veel kritiek dat hij zo maar op de stoel ging zitten en er geen zaak van maakte dat er voor de vrouw in het gezelschap geen stoel werd voorzien.

Volgens de organisatie Fondation Millenia, een internationale organisatie die zich onder meer inzet voor de gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen, maakte Michel ‘drie grote fouten’ die ‘een slag in het gezicht zijn van alle vrouwen’. Daarmee doelt de Fondation Millenia allereerst op een fout qua diplomatie: Michel had de Commissievoorzitter moeten laten zitten en een tweede stoel moeten vragen.

Daarnaast wijzen ze op een fout tegenover de Europese Unie: Michel zou met deze actie ‘een beeld van intern conflict en zwak denkvermogen’ hebben gegeven aan een ‘dictator’. Tot slot stipt de Fondation een fout tegenover de mensenrechten aan, ‘in het bijzonder de rechten van vrouwen’, omdat Michel in een ‘valstrik’ zou zijn getrapt, net nadat Turkije zich op 20 maart had teruggetrokken uit de Istanbul-Conventie.

‘Als we die drie grote fouten in beschouwing nemen, is het vanzelfsprekend dat zwakke excuses de politieke leemte niet oplossen die u voor de EU hebt veroorzaakt tegenover de burgers en de wereld’, aldus de organisatie in de open brief aan Michel. Ze vermeldt ook dat media wereldwijd over het incident hebben bericht en ermee gelachen hebben. ‘We vragen dus uw ontslag als voorzitter van de Europese Raad.’

‘Turks probleem’

Onder de eerste ondertekenaars van de open brief bevinden zich onder meer de voorzitster van de Franstalige vrouwenraad van België, Sylvie Lausberg, federaal parlementslid voor DéFI, Sophie Rohonyi, en voorzitster van de Ligue du Droit International des Femmes, Annie Sugier.

De Franse staatssecretaris voor Europese Zaken Clément Beaune noemde het sofa-incident zondag ‘een vernedering door Turkije’ van Von der Leyen. ‘Het probleem in deze affaire is niet Europa, maar Turkije’, zei hij. ‘Het is een Turks probleem dat volgens ons opzettelijk is gebeurd.’ Hij spreekt zo de hypothese tegen dat er fouten zijn gebeurd binnen het Europese protocol.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig