Amerikaanse minister van Defensie komt naar Brussel
Amerikaans minister van Defensie Austin zal woensdag een persconferentie houden in Brussel Foto: AFP

Aanstaande woensdag maakt Lloyd Austin een ‘essentiële verplaatsing’ naar ons land. Hij heeft heel wat te bespreken met Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO.

Lloyd Austin, de baas van het Pentagon, is zaterdag uit Amerika vertrokken voor een tour richting Israël, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en ons land. Op de agenda staan ontmoetingen met regeringsleiders en militaire toplui.

Austin mocht vandaag al ellebogen tikken met de ontslagnemende Israëlische minister van Defensie, Benny Gantz. Hij ontmoet ook ontslagnemend premier Benjamin Netanyahu. Die moet na de recente stembusgang, de vierde in twee jaar tijd, opnieuw op zoek naar een meerderheid in de Knesset. Vermoedelijk zal Austin de Palestijnse gebieden niet aandoen, al gaf president Joe Biden eerder al te kennen dat hij de diplomatieke banden met de Palestijnen wil heropbouwen.

Dinsdag verwacht Duitsland de ‘stille generaal’ ‘(Austin kan bezwaarlijk van mediageilheid worden verdacht), voor een ontmoeting met ambtgenoot Annegret Kramp-Karrenbauer. De defensiebaas zal er ook de Amerikaanse militaire hoofdkwartieren voor Europa en voor Afrika bezoeken.

Woensdag staat ons land op de agenda, met een persconferentie en ontmoeting met NAVO-topman Jens Stoltenberg. De twee zullen volgens het Pentagon het ‘destabiliserende optreden’ van Rusland bespreken, net als de opmars van China, terrorisme en covid-19 of nog de opwarming van de Aarde.

Austin denkt na het bespreken van de grootste mondiale uitdagingen nog tijd te hebben voor een bezoek aan Londen, waar hij de Britse defensieminister Ben Wallace zal spreken. Dat wordt het eindpunt van zijn trip. (asd)