Longread

Vaccingids

Het wonder van de covid-vaccins

Corona levert minstens één grote winnaar op: de wetenschap. De ontwikkeling van de covid-vaccins is zonder meer een medische revolutie, die ook voor de behandeling van kanker en erfelijke ziektes de grenzen verlegt. In een extra bijlage vertellen onze wetenschapsjournalisten alles over het heroïsche onderzoek naar nieuwe vaccins. Maar vooral leggen ze u heel helder uit hoe de vaccins precies werken, en beantwoorden ze al uw vragen.

Katalin Karikó, de Hongaarse wetenschapster die de mRNA-techniek ontwikkelde die aan de basis ligt van veel coronavaccins.Polaris

Ontdekking MRNA-vaccin

De wieg van het vaccin staat achter het IJzeren Gordijn

Het begon met 100 dollar op zak en nog eens 1.000 ingenaaid in een teddybeer, het eindigde met een half mirakel. De race naar het vaccin is een verhaal van ploeterende wetenschap, botsende ego’s en gewiekste durfkapitalisten die tot hun eigen verbazing de jackpot binnenhaalden.

Emma VanhilleQ&A

Veertien veelgestelde vragen over de vaccins

Wat zit er nu precies in die vaccins? Welke bijwerkingen zijn er op de lange ­termijn te verwachten? Hoelang beschermt het? En als de werking afneemt, gaat dat dan gradueel of ben je in één klap weer zo kwetsbaar als voorheen?

Hilde Van den Eynde en Nathalie Carpentier beantwoorden veelgestelde vragen over vaccins en hun werking.

‘Zeker als het over infectieziektes gaat, wil iedereen ­weten: wat zit er bij jullie zoal in de pijplijn?’ Stefaan De ­Koker, vice-president Onderzoek Etherna

mRNA-medicijnen

‘We staan op de drempel van een revolutie in de geneeskunde’

Lang voor de coronapandemie haar ­opwachting maakte, gold de mRNA-technologie in de farmasector al als een goudhaantje. Ze beloofde niet alleen een snelle en veilige productie van vaccins, maar ook medicijnen voor diverse nog ­ongeneeslijke ziektes, zoals muco­viscidose of diabetes.

Geanimeerd

Zo werken de vaccins in ons lichaam

Bij de race naar een covidvaccin kwamen meerdere vaccins nagenoeg gelijk over de streep. We vertellen u hoe die vaccins ons lichaam leren om zich tegen het coronavirus te verweren.

‘Zonder de coronapandemie zouden de koeriervaccins er nooit zo snel gekomen zijn. Die heeft een turbo op de techniek gezet’ Geert Leroux-Roels (emeritus hoogleraar)

Koeriervaccins

Hoe een verkoudheidsvirus een paard
van Troje werd

Ook de vaccins van Johnson&Johnson en AstraZeneca gebruiken nagelnieuwe technologie. ‘Het is een geniale ingeving, maar er was een crisis nodig om de potentie ervan te bewijzen.’

EPA-EFE

Weetjes

Waarom een Oekraïens vliegtuig gemist werd en de zegen van het Vaticaan belangrijk is

Zo, u dacht dat u nu alles wist over de coronavaccins? Bijna. Onder het droogijsoppervlak troffen we nog enkele curieuze cijfers en letters aan.

Colofon

Hoofdredacteur: Karel Verhoeven; Coördinatie: Lieven Sioen; Teksten: Hilde Van den Eynde; Chef vorm: Gert Verbelen; Chef beeld: Jan Desloover; Lay-out: Jan Goossens, Emma Vanhille; Grafiek: Bart De Neve; Eindredactie: Bart T’Jampens; Digitale vormgeving: Tina Boeykens, Andy Stevens; Werkten mee: Rhonald Blommestijn, Nathalie Carpentier, Fred Debrock, Dries De Smet, Maxie Eckert