24 urenstaking in Brusselse gevangenissen
De gevangenis van Vorst. Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Het personeel van de gevangenissen van Vorst, Sint-Gillis en Berkendael staakt tegen de onderbezetting. De werking van de gevangenissen zou niet in het gedrang komen.

Er wordt vanavond vanaf 22 uur gestaakt in de Brusselse gevangenissen van Vorst, Sint-Gillis en Berkendael. Dat melden de vakbonden en bevestigt het Gevangeniswezen.

Het personeel van de penitentiaire inrichtingen protesteert tegen de onderbezetting. Volgens de vakbonden zijn er grote rekruteringsproblemen en zijn de bewakers uitgeput.

Het Gevangeniswezen betreurt de staking, en wijst erop dat er volop aanwervingen lopen voor de gevangenissen en dat op korte termijn mensen zullen starten. Dat is ook gemeld aan de vakbonden, klinkt het. ‘We betreuren dat ze overgaan tot een staking ondanks de inspanningen vanuit het Gevangeniswezen’, aldus woordvoerster Kathleen Van De Vijver.

Donderdagnacht zou voldoende personeel aanwezig moeten zijn om de werking te verzekeren. Mogelijk moet wel beroep worden gedaan op politieondersteuning. Morgen (vrijdag) zou de stakingsbereidheid erg groot zijn, en zal volgens het Gevangeniswezen dan ook beroep worden gedaan op ondersteuning door de politie.