Stuurloos Nederlands schip in Noorwegen beveiligd
Foto: EPA-EFE

Het Nederlandse vrachtschip dat in de problemen was geraakt tijdens een storm voor de kust van Noorwegen, en door de bemanning verlaten was, is beveiligd. Het schip is bevestigd aan twee grote sleepboten, verklaarden lokale autoriteiten woensdagavond laat.

Een bergingsteam heeft het stuurloze Nederlandse vrachtschip Eemslift Hendrika onder controle gekregen. Er is een sleeplijn gelegd met de zware sleepboot Normand Drott waardoor het schip kan worden weggehouden van de Noorse kust, meldt een woordvoerder van bergingsbedrijf Boskalis. De Eemslift Hendrika was op 12 kilometer afstand van de Noorse kust toen de sleepverbinding woensdagavond tot stand kwam.

Het schip raakte maandag in moeilijkheden door een schuivende lading en maakte daardoor slagzij in een onstuimige zee met metershoge golven. De bemanning werd van boord gehaald. Stuurloos en zonder werkende hoofdmotor dreef het af op de Noorse kust. Er werd gevreesd dat het vrachtschip zou zinken of stranden, waarna mogelijk een deel van de 350 ton olie en 50 ton diesel die het aan boord had zou lekken.

De Noorse kustwacht dropte woensdagavond een team vanuit een helikopter op het schip dat op drift was. De Eemslift Hendrika kon met sleeplijnen bevestigd worden aan twee sleepboten, verklaarde de kustwacht. ‘Daarmee is het risico op aan de grond lopen afgewend.’ Mocht dat niet gelukt zijn, was het schip waarschijnlijk tijdens de nacht gestrand, met een mogelijk lek tot gevolg, aldus de kustwacht. Het vrachtschip zal nu naar de haven van Alesund worden gesleept.

Boskalis was vorige week ook al betrokken bij een succesvolle bergingsoperatie in het Suezkanaal.

De Eemslift Hendrika, eigendom van rederij Amasus Shipping in het Nederlandse Delfzijl, was vanuit het Duitse Bremerhaven op weg naar de Noorse havenplaats Kolvereid.

Stuurloos Nederlands schip in Noorwegen beveiligd
Ook een kleinere boot die door de Eemslift Hendrika werd vervoerd maar in zee terechtkwam, kon gesleept worden. Foto: AFP