Amerika hervat hulp aan Palestijnen, nadat Trump geldkraan dichtdraaide
Foto: AFP

De Amerikaanse regering van president Joe Biden hervat de hulp aan de Palestijnen die onder de vorige president Donald Trump was gestopt. Het begint met ongeveer 150 miljoen dollar voor hulpverlening die grotendeels via de VN-organisatie UNWRA verloopt.

Er wordt ook 75 miljoen dollar geïnvesteerd voor economische steun, en 10 miljoen dollar ontwikkelingssamenwerking, speciaal bedoeld voor het bevorderen van de vrede.

Amerikaanse bijstand voor het Palestijnse volk dient belangrijke Amerikaanse belangen en waarden, liet buitenlandminister Antony Blinken weten in een verklaring. De hulp moet de banden tussen de Verenigde Staten en de Palestijnen herstellen. De Palestijnen vonden dat zij door Trump zwaar werden benadeeld ten gunste van Israël, Biden had al laten weten dat hij het beleid van zijn voorganger deels zou terugdraaien.

De nieuwe regering-Biden had al toegezegd honderden miljoenen dollars aan economische en humanitaire hulp te hervatten en werkte aan de heropening van de diplomatieke missie van de Palestijnen in Washington. Er wordt eveneens ingezet op onderhandelingen die moeten leiden tot de zogenoemde tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Het Witte Huis wacht de afloop van de Israëlische verkiezingen van vorige maand af. Premier Benjamin Netanyahu haalde geen regeringsmeerderheid binnen. Later dit jaar zijn er ook Palestijnse verkiezingen.

In 2017 vloeide er nog 365 miljoen dollar uit de VS naar de UNWRA. Eind maart was er al 15 miljoen dollar aangekondigd voor de strijd tegen corona in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever.