AstraZeneca maand lang enkel voor 55-plussers in België
Foto: EPA-EFE

België zal het AstraZeneca-vaccin een maand lang enkel aan mensen ouder dan 55 jaar toedienen. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) blijft bij het advies dat er geen leeftijdsbeperking nodig is voor het AstraZeneca-vaccin.

De acht Belgische ministers van Volksgezondheid kwamen woensdag samen om te beslissen over het verdere gebruik van AstraZeneca. Tot hiertoe bleven de wetenschappelijke adviesorganen in ons land altijd trouw aan de lijn van het EMA, waardoor België half maart een van de weinige landen was dat Astra­Zeneca bleef toedienen. Nu beslisten de ministers dat de komende maand enkel 55-plussers AstraZeneca toegediend krijgen. Er volgt een herevaluatie binnen vier weken.

De Belgische vaccinatiecampagne focust op dit ogenblik op de 65-plussers en personen met comorbiditeiten, waardoor de campagne in ons land onverminderd kan worden voortgezet. Vanaf 56 jaar zijn de aantoonbare voordelen van de vaccinatie volgens het regeringscommissariaat Corona hoger dan de gevolgen van de zeldzame nevenwerkingen van het AstraZeneca-vaccin. Ook onder de 56 jaar zijn de voordelen van de vaccinatie belangrijk, maar volgens het regeringscommissariaat kunnen andere vaccinaties ingezet worden voor die leeftijdsgroepen.

Volgens vaccinoloog Pierre Van Damme verandert er voorlopig niet zoveel. ‘Er komt wel een herboeking naar een ander vaccin voor wie nog geen 55 is en al een uitnodiging kreeg voor een prik met AstraZeneca’, zegt Van Damme.

Wat er zal gebeuren met wie al een eerste vaccinatie met AstraZeneca kreeg, maar nog geen tweede is nog niet beslist volgens Van Damme. ‘Daarvoor wachten we nog op meer informatie. We vragen daarbij vooral ook informatie aan de UK die al volop bezig zijn met een tweede dosis toe te dienen. Bij ons zijn die tweede prikken maar verwacht voor begin mei, dus als we het antwoord tegen dan hebben, is dat voldoende.’ Een gelijkaardig bericht valt te horen bij minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Die verklaarde in een eerste reactie aan de VRT ook dat er voorlopig niet veel hoeft te veranderen aan onze vaccinatiestrategie omdat we nog maar toe zijn aan de oudere bevolkingsgroepen en dat er dus op dit moment geen probleem is.

Het EMA blijft erbij dat het AstraZeneca-vaccin tegen corona veilig is, maar zegt wel dat er een link is tussen het vaccin en enkele zeldzame gevallen van trombose met een laag aantal bloedplaatjes. Volgens de huidige cijfers van het EMA zou er een honderdtal casussen zijn van bijwerkingen, op 25 miljoen dosissen. Het EMA geeft geen leeftijdsadvies voor AstraZeneca.

Verschillende Europese landen volgen het advies van het EMA al langer niet op en gebruiken AstraZeneca alleen nog voor oudere leeftijdsgroepen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in