Lange wachttijden centrale reservelijst voor coronavaccin verleden tijd
Foto: BELGA

Van de erg lange wachttijden die er dinsdag waren voor aanmelding op het online platform Qvax.be is woensdagochtend omstreeks 08.00 uur geen sprake meer. Inschrijven op de reservelijst voor een coronavaccin lukt nagenoeg onmiddellijk.

Dinsdag werd de site Qvax.be nog overrompeld en moesten aanmelders vaak vele uren geduld oefenen, met de boodschap dat er nog tienduizenden wachtenden voor hen waren. Op sociale media werd geklaagd over technische problemen.

VRTNWS maakte melding van een relatief eenvoudige truc om de wachtrij te omzeilen. Volgens de nieuwssite leidt een klein stukje code je naar de wachtrij. ‘Wie dat omleidingslusje kan omzeilen, kan zich direct registreren’, zei technologieblogger Herman Maes. ‘Om het juiste stukje Javascript uit te schakelen moet je niets van programmeren kennen.’

Nochtans heeft het op dit moment weinig zin om je te overhaasten, want er zijn amper vaccinatiecentra in Vlaanderen die de centrale reservelijst gebruiken. Ook het principe van ‘first come, first served’ geldt niet.

Dat er veel interesse is om snel gevaccineerd te worden tegen covid-19, is geen verrassing. De vaccinatiecampagne loopt tergend traag, op dit moment hebben slechts ongeveer anderhalf miljoen Belgen al een eerste prik ontvangen.

Daarenboven zit ons land in een derde coronagolf, met een sterke stijging van het aantal ziekenhuisopnames, terwijl bewezen is dat het vaccin helpt om dit te voorkomen. Via Qvax legt de overheid nu een centrale reservelijst aan, om te vermijden dat er dosissen verloren zouden gaan doordat mensen niet komen opdagen op hun vaccinatieafspraak. Kandidaten die hebben aangegeven beschikbaar te zijn, worden dan snel gecontacteerd om dezelfde dag nog een prik te krijgen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in