Al bijna honderd doden door overstromingen en aardverschuivingen in Indonesië en Oost-Timor
Foto: AP

Bij overstromingen en aardverschuivingen in het oosten van Indonesië en het buurland Oost-Timor zijn zeker tientallen mensen om het leven gekomen. Er zijn ook nog vele vermisten, zo kondigden lokale autoriteiten maandag aan.

Op het Indonesische eiland Flores kwamen minstens 55 mensen om het leven. Er zijn nog 42 vermisten. Duizenden mensen moesten hun huizen verlaten, zij kunnen terecht in opvangcentra. Het werk van de hulpdiensten wordt bemoeilijkt doordat vele huizen, wegen en bruggen bedolven zijn onder modder.

Ook nog onrustige vulkaan

Zeker 18 mensen zijn omgekomen en 62 vermist nadat een modderstroom van vulkanoclastisch materiaal door verschillende dorpen op het Indonesische eiland Lembata raasde. De vulkanische brokstukken, gekend als lahars, kwamen van de Lewotolo-vulkaan en verzwolgen zondag verschillende huizen na hevige regenval. Veertien dorpen zijn nog onbereikbaar voor de hulpdiensten.

De Lewatolo roert zich al enkele maanden. De vulkaan in het noorden van het eiland is ruim 1.400 meter hoog. De laatste grote uitbarsting was in 2012.

Doden in hoofdstad

Op Oost-Timor staat de dodentol intussen op 21. De meesten van hen kwamen om in de hoofdstad Dili.

Overstromingen en aardverschuivingen komen wel vaker voor in de Indonesische archipel, zeker tijdens het regenseizoen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig