Doek valt over smartphonedivisie LG, ooit derde grootste producent wereldwijd
Foto: REUTERS

De Zuid-Koreaanse elektronicafabrikant LG stopt met zijn verlieslatende gsm-activiteiten. Eind juli zal de sluiting naar verwachting afgerond zijn. Dat zegt de raad van bestuur van LG Electronics maandag in een verklaring. Het bedrijf zal zich concentreren op onder meer onderdelen voor elektrische voertuigen.

De aankondiging komt niet volledig onverwacht. De smartphonedivisie van LG is al jaren verlieslatend. Sinds 2015 werd een operationeel verlies opgebouwd van bijna 4 miljard euro. In januari had LG aangekondigd dat het ‘alle opties’ bekeek voor de afdeling.

Nexus

LG, dat in 1995 mobiele telefoons begon te maken, was ooit de derde producent van gsm’s wereldwijd op basis van marktaandeel. Het was ook een van de pioniers van het besturingssysteem Android van Google, met het model LG Nexus. Maar intussen ligt het marktaandeel van LG op de smartphonemarkt al sinds midden 2018 lager dan 3 procent, volgens cijfers van het onderzoeksbureau Counterpoint.

‘De strategische beslissing van LG om de zeer concurrentiële sector van de mobiele telefonie te verlaten, stelt het bedrijf in staat om middelen te concentreren op groeisectoren’, klinkt het in de verklaring uit Seoel. LG denkt dan aan onder meer componenten voor elektrische voertuigen, robotica, kunstmatige intelligentie en business-to-businessoplossingen.

Aandeel klimt

LG wil ‘zijn mobiele expertise wel blijven benutten en mobiliteitsgerelateerde technologieën zoals 6G blijven ontwikkelen om het concurrentievermogen op andere zakelijke gebieden verder te versterken’. Kerntechnologieën die tijdens de twee decennia van de mobiele bedrijfsactiviteiten van LG zijn ontwikkeld, moeten worden behouden en toegepast worden op bestaande en toekomstige producten, aldus nog het bedrijf.

Er waren de voorbije weken geruchten over een mogelijke verkoop van de afdeling mobiele telefonie aan de Vietnamese Vingroup, maar die zouden afgesprongen zijn omdat er geen akkoord werd gevonden over de prijs.

De verkoop van smartphones vertegenwoordigde vorig jaar 8,2 procent van de totale omzet van LG. Het aandeel van het Zuid-Koreaanse bedrijf klom ruim 4 procent na de aankondiging.