Akkoord over bijkomende steun voor Air France
Foto: REUTERS

Er is een ‘principeakkoord’ met de Europese Commissie over een nieuwe kapitaalinjectie in de Franse luchtvaartmaatschappij Air France. Dat heeft de Franse minister van Economie Bruno Le Maire zondag aangekondigd. De maatschappij zal in ruil wel een aantal start- en landingsrechten (zogenoemde slots) moeten opgeven op de Parijse luchthaven Orly.

Over de omvang van de nieuwe staatssteun deed de minister geen uitspraken. ‘Het bedrag zal met Air France besproken worden’, klonk het. ‘Er is morgen een raad van bestuur bij Air France die het principe van dit akkoord moet goedkeuren.’

De Europese Commissie eiste volgens Le Maire eerst dat er 24 slots zouden worden opgegeven op de luchthaven Orly, maar dat zouden er uiteindelijk minder zijn.

De Franse staat stak Air France eerder al 7 miljard euro toe om de coronacrisis te kunnen overleven. Le Maire benadrukte dat hij geen blanco cheque zal ondertekenen, en dat Air France ook inspanningen zal moeten doen om concurrentiëler te worden en om de CO2-uitstoot te verminderen.