Michel brengt bezoek aan Libië
Charles Michel en de Libische premier ad interim Abdul Hamid Dbeibeh Foto: AFP

Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, is zondag begonnen aan zijn bezoek aan Libië. Het land in het noorden van Afrika probeert een decennium van chaos en instabiliteit achter zich te laten.

De Libische autoriteiten hebben geen details vrijgegeven over het programma van het bezoek. In Libië is nu een eenheidsregering aan de macht, die de weg moet voorbereiden naar nationale verkiezingen in december.

‘Ik ben naar Tripoli gekomen op een moment van hoop en uitdagingen’, tweette Michel vanuit de Libische hoofdstad. Hij sprak er met premier Abdul-Hamid Mohammed Dbeibeh en minister van Buitenlandse Zaken Najla al-Mangoush. ‘De Europese Unie staat aan de zijde van het Libische volk en zijn nieuwe leiders. We staan klaar om onze steun uit te breiden voor een verenigd, stabiel en welvarend Libië’, aldus nog Michel.

De voorzitter voegde nog toe dat de EU-ambassadeur in de loop van de komende weken permanent zal terugkeren naar Tripoli. En hij kondigde een gift aan van 57.000 coronavaccins aan Libië. Dat ontving zondag overigens een allereerste lading coronavaccins: 100.000 dosissen van het Russische vaccin Spoetnik V.

Dbeibeh en al-Mangoush maken deel uit van een interim-regering die de overgang tot nationale verkiezingen in goede banen moet leiden. In december zouden de nieuwe verkiezingen moeten plaatsvinden. De nieuwe regering vervangt zowel de regering in Tripoli, die gesteund werd door de Verenigde Naties, als de rivaliserende regering onder leiding van krijgsheer Khalifa Haftar in Benghazi.

Een tiental dagen geleden waren ook al de ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk en Duitsland in Libië. De bezoeken gelden als een feitelijke erkenning van de nieuwe Libische regering door het Westen. De komende dagen worden onder anderen ook de Griekse en de Italiaanse premier in het land verwacht.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig