Kolossale muurschildering Banksy naar Nederland gebracht voor veiling
Foto: AFP

Een muurschildering van 3 bij 3,5 meter van de Britse kunstenaar Banksy is vanuit Engeland in Nederland aangekomen. De schildering, de ‘White House Rat’, werd in 2004 gemaakt voor de Liverpool Biennial en wordt in mei geveild door veilinghuis Hessink’s in Zwolle.

Het werk arriveerde zaterdag in Hoek van Holland, waar het bij de douane moest worden ingeklaard, zegt een woordvoerder van Hessink’s. Vervolgens werd het gevaarte van 500 kilo per vrachtwagen overgebracht naar Staphorst, waar het voorlopig wordt opgeslagen. Volgende week wordt het kunstwerk overgebracht naar het veilinghuis in Zwolle.

Hessink’s zetelt in een watertoren. Daar kan het kunstwerk niet zomaar naar binnen. Een kraanverhuurbedrijf moet eraan te pas komen om het gevaarte volgende week over het gebouw heen te tillen zodat het via de achterzijde naar binnen kan. Het is nog niet precies bekend wanneer dat gebeurt. ‘Dat hangt af van het weer. Er is sneeuw en hagel voorspeld. Het moet tussen de buien door’, aldus de woordvoerder.

Het oorspronkelijke werk was nog groter, maar alleen het bovenlijf van de rat kon worden losgehaald. Het veilinghuis heeft geen flauw idee wat het werk zal opbrengen.

Hessink’s verkocht al eerder enkele stukken straatkunst van Banksy voor eigenaars van huizen waarop de artiest had geschilderd.