Zeven doden na 18 miljoen vaccinaties: Britten zien geen reden om te stoppen met AstraZeneca
Foto: REUTERS

In Groot-Brittannië zijn bij gevaccineerde personen zeven overlijdens gemeld als gevolg van een zeldzame trombose. Op een totaal van 18 miljoen gevaccineerde personen is dat te weinig om de sterfgevallen te kunnen kwalificeren als een neveneffect van het vaccin. Nederland stopt voorlopig wel volledig met het toedienen van het vaccin, maar dat heeft te maken met zuinigheid.

Het is het Britse geneesmiddelenagentschap dat met de cijfers naar buiten komt. Het hoofd, June Raine, zegt dat het voordeel om een covid-19-infectie en de mogelijke complicaties daarvan te vermijden dus nog steeds opwegen tegen andere risico’s. ‘Iedereen zou zich moeten laten vaccineren als hij daartoe uitgenodigd wordt’, stelt ze.

Eerder maakte het Britse geneesmiddelenagentschap bekend dat er 30 gevallen van zeldzame tromboses waren opgetreden na 18,1 miljoen AstraZeneca-vaccinaties. Daarvan zijn er dus zeven overleden.

In andere landen traden eveneens zeldzame tromboses op na vaccinaties, ook al gaat het ook daar nog om een klein aantal meldingen. Nergens is er een causaal verband aangetoond. In België adviseert de Hoge Gezondheidsraad om het vaccin voorlopig te blijven gebruiken, al worden nieuwe ontwikkelingen op de voet gevolgd.

Nederland pauzeert uit zuinigheid

Duitsland en Nederland merken op dat de meldingen zich voordien bij mensen jonger dan 60, en zijn in deze leeftijdscategorie dan ook tijdelijk gestopt met het middel toe te dienen. Maar Nederland stopt voorlopig zelfs volledig met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin. Alleen 60-plussers injecteren zou nu tot te veel verspilling leiden, is nu de redenering.

Concreet gaat het om een 700-tal personen die daardoor hun vaccinatie geannuleerd zien. Zij zouden over meer dan 70 locaties verspreid moeten langskomen voor een prik. ‘Dat betekent één tot vijf per plek per dag. Aangezien we 10, 11 of 12 prikken uit een flesje halen zou dat tot verspilling leiden en hebben we ze per sms afgezegd’, zegt de woordvoerder van de vaccinatiecentra aan de nieuwsdienst van NOS.