De Brusselse politie heeft het Ter Kamerenbos omstreeks 21 uur ontruimd. Elf aanwezigen zijn aangehouden. Een dag na het nepfestival ‘La Boum’ verzamelden er zich opnieuw feestvierders voor ‘L’Abîme’, een ‘wild feest’ bedoeld om het recht op bijeenkomst op te eisen.

De confrontatie tussen politie en actievoerders in het Ter Kamerenbos eindigde rond 21 uur. De Brusselse politie bleef ter plaatse tot de avondklok inging om 22 uur. Om het park te ontruimen zette ze meerdere malen het waterkanon in. De ordediensten voerden in de loop van de avond tien administratieve en één gerechtelijke aanhouding uit, bevestigde politiewoordvoerder Ilse Van de Keere aan nieuwsagentschap Belga.

Een honderdtal mensen kwam vrijdagavond samen in het Ter Kamerenbos om het recht op bijeenkomst af te dwingen onder de noemer ‘L’Abîme’. Er daagde heel wat minder volk op dan een dag eerder, toen nepfestival La Boum er doorging.

Elf arrestaties na nieuwe bijeenkomst in Ter Kamerenbos
Foto: Ivan Put

In de namiddag hingen enkele honderden mensen rustig rond in het park. Kort na 19.00 uur verhitten de gemoederen. Incidenten en uiteindelijk een confrontatie volgden. De politie begon iets na 17 uur het park te ontruimen en zette daarbij meermaals het waterkanon in.

Elf arrestaties na nieuwe bijeenkomst in Ter Kamerenbos
Foto: BELGA

Collectief L’Abîme riep op sociale media initieel op om vrijdag 2 april af te zakken naar het Jubelpark voor een ‘wild feest’ om het recht op bijeenkomst op te eisen. Na de gebeurtenissen op donderdag veranderden de organisatoren de locatie naar het Ter Kamerenbos, zodat de aanwezigen niet tegen de hekken rond het Jubelpark geduwd kunnen worden.

De ordediensten waren vanaf de namiddag aanwezig op beide plekken en controleerde de toegang tot het park om gevaarlijke voorwerpen te onderscheppen. De dag ervoor gooiden aanwezigen bijvoorbeeld flessen naar de politie. Aanvankelijk patrouilleerde de politie ook rustig ter plaatse.

Elf arrestaties na nieuwe bijeenkomst in Ter Kamerenbos
Foto: Ivan Put

De organisatoren van L’Abîme zijn niet dezelfde als die van ‘surrealistisch festival’ La Boum. ‘We willen ons recht om bijeen te komen en ons te verzamelen, zonder dat er een toelating moet gevraagd worden. Het is duidelijk dat we die niet zouden krijgen, nu we al een jaar leven onder een sanitaire dictatuur. Vandaar de term ‘wild’ voor onze feesten’, vertelden ze eerder aan Belga.

• Opinie | Minister Verlinden doet oproep aan jonge mensen

Donderdagavond liep La Boum volledig uit de hand, met een urenlange confrontatie tussen politie en feestvierders tot gevolg. Virologen en politici spraken zich sterk uit tegen de risico’s die de feestvierders namen. Onder meer de cultuursector roept op om de ‘feestdrang’ gecontroleerd te geleiden.