<I>Da’s Geniaal</I> maakt jongeren warm voor STEM

Da’s Geniaal, een initiatief van twintig bedrijven en organisaties in ons land, wil jongeren inspireren voor een STEM-richting. Ze doen dat met challenges rond verschillende thema’s. Geen typische wetenschapsvragen, maar ‘coole lifehacks’.

Kinderen leuk en zinvol bezig houden: het klinkt voor deze paasvakantie sowieso al als een goed idee. Al streeft Da’s Geniaal ook een hoger doel na. Het is een samenwerking van lokale organisaties en bedrijven, zoals Atlas Copco, BASF, Deceuninck, Exxonmobil, Galapagos en Umicore. Zij willen allemaal jongeren tussen tien en veertien jaar enthousiast maken voor wetenschappen, technologie, techniek, wiskunde, productie en design. Oftewel STEM: science, technology, engineering en mathematics.

  • Lees ook:

MARIE CURIE

Op de Da’s Geniaal-website zijn er in totaal 13 challenges rond verschillende thema’s. Bekende Instagrammers & YouTubers worden er uitgedaagd met lifehacks: van het pimpen van je raam met jellies, afrekenen met natte voeten tot je smartphone omtoveren tot microscoop.

De initiatiefnemers willen op een laagdrempelige manier kinderen laten proeven van STEM, ook zij die er nog nooit mee in aanraking kwamen of interesse voor hadden. Daarnaast geven ze ook tips aan ouders, scholen en bedrijven die kinderen en jongeren willen aansporen om op ontdekking te gaan in de wereld van de wetenschap.

In elk geval willen ze het cliché doorprikken dat STEM enkel iets is voor jongens of bollebozen. Of zoals op de site te lezen valt: “Je moet helemaal geen Einstein of Marie Curie zijn om er in uit te blinken”.

LEES OOK:BRON: