Extinction Rebellion bezet Brusselse hoofdkantoren KBC en BNP Paribas Fortis
De activisten willen de aandacht vestigen op de invloed van het bankwezen en de financiële sector op de klimaatcrisis, onder meer door zich vast te lijmen aan het hoofdkantoor van KBC. Foto: Belga

Tientallen leden van de radicale klimaatbeweging Extinction Rebellion (XR) hebben donderdagochtend actiegevoerd bij de hoofdkantoren van de banken KBC en BNP Paribas Fortis in Brussel. De actie maakt deel uit van de internationale golf van geweldloze acties onder de naam ‘Money Rebellion’.

Aan het hoofdkantoor van KBC aan de Havenlaan ontrolden de klimaatactivisten spandoeken met ‘Stop het financieren van ecocide’ en ‘Oneindige groei, eindige planeet’. Er werd een soort ‘crime scene’ opgezet waarbij de mensheid als slachtoffer wordt weerspiegeld. Enkele XR-leden lijmden hun handen ook vast aan de inkom van het gebouw.

‘Terwijl we steeds vaker worden geconfronteerd met steeds ernstigere natuurrampen, terwijl de sociale ongelijkheid explosief toeneemt en de mensheid in de greep is van een pandemie, blijft economische groei een dogmatische obsessie. Maar een systeem waarin de stabiliteit en de welvaart volledig afhangen van een voortdurende en algemene groei is gedoemd om te mislukken’, stelt Extinction Rebellion.

Niet alleen KBC en BNP Paribas Fortis werden geviseerd, ook voor het Brusselse hoofdkwartier van effectenbewaarder Euroclear werden spandoeken uitgerold. Tot slot doken de activisten ook op voor de Brusselse Beurs.

De actievoerders eisen dat het bankwezen erkent dat economische groei een van de belangrijke oorzaken is van de aanhoudende ecologische crisis en de achteruitgang van de levensomstandigheden voor een meerderheid van de bevolking. XR eist dat alle financiële transacties die schadelijk zijn voor het milieu en de samenleving met onmiddellijke ingang verboden worden. Ze stellen dat ‘groene’ groei en ‘duurzame’ investeringen eigenlijk schijnoplossingen zijn en zien maar één echte oplossing: minder grondstoffen verbruiken.

Extinction Rebellion bezet Brusselse hoofdkantoren KBC en BNP Paribas Fortis
Foto: BELGA
Extinction Rebellion bezet Brusselse hoofdkantoren KBC en BNP Paribas Fortis
Foto: Ivan Put
Extinction Rebellion bezet Brusselse hoofdkantoren KBC en BNP Paribas Fortis
Foto: Ivan Put

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig