Wielerklassieker Parijs-Roubaix uitgesteld naar het najaar
Philippe Gilbert was in 2019 de laatste winnaar van Parijs-Roubaix. Foto: GMAX AGENCY

Parijs-Roubaix wordt dan toch uitgesteld. Het was eerder al bekend dat het moeilijk zou worden om Parijs-Roubaix op 11 april te laten doorgaan dit jaar door de coronamaatregelen in Frankrijk. Nu is de kogel ook echt door de kerk: de kasseiklassieker wordt uitgesteld naar 3 oktober. De vrouwen zullen een dag eerder over de kasseien dokkeren. Dat maakte de UCI donderdag bekend.

Er waren al langer twijfels of de wielerklassieker zou kunnen plaatsvinden op 11 april, aangezien de regio zwaar getroffen wordt door de strengere coronagolf. Maar de strengere lockdownmaatregelen die president Emmanuel Macron woensdag heeft aangekondigd voor het hele land, maken het onmogelijk om de koers te organiseren, aldus de internationale wielerunie UCI.

De eendagskoers wordt daarom uitgesteld naar zondag 3 oktober, de vrouwen zullen een dag eerder koersen. Vorig jaar vond de wielerklassieker ook al niet plaats door de coronacrisis, Philippe Gilbert won in 2019 de voorlopig laatste editie.

‘Voor de UCI en de wielergemeenschap was het van groot belang dat beide wedstrijden in 2021 konden plaatsvinden, en ik ben verheugd dat er nieuwe data zijn gevonden die voor alle partijen geschikt zijn’, verklaarde UCI-voorzitter David Lappartient.

‘Parijs-Roubaix is een monument bij de mannen, terwijl Parijs-Roubaix Vrouwen dit jaar voor het eerst wordt verreden als onderdeel van de UCI Women’s WorldTour. Het was dus van essentieel belang om samen met alle betrokken partijen een geschikte datum voor het uitstel te vinden, in overeenstemming met de status van dit mythische evenement dat door renners en fans zo wordt gewaardeerd en waar de vrouwelijke renners zo naar uitkijken.’

Christian Prudhomme, Cycling Director van Amaury Sport Organisation, reageerde ook. ‘Parijs-Roubaix, een bij uitstek populaire klassieker, begeerd door vele grote kampioenen, gevolgd door miljoenen fans en uitgezonden op televisie in 190 landen en het is ook een bron van trots voor de hele regio Hauts-de-France. Het is verankerd in de regio. Het maakt deel uit van haar geschiedenis. Daarom zijn we blij te kunnen aankondigen dat de Koningin der Klassiekers in 2021 terugkeert en dat ook de deelneemsters aan de allereerste vrouweneditie het legendarische parcours zullen ontdekken.’

(dadelijk meer)