Christine Schraner Burgener, de VN-gezant voor Myanmar, heeft er bij de VN-Veiligheidsraad op aangedrongen om dringend op te treden tegen het aanhoudende geweld van de militairen in Myanmar. ‘Het dreigt een bloedbad te worden’, zo verklaarde de Zwitserse diplomate.

De militaire machthebbers lijken vastbesloten om hun positie met geweld veilig te stellen, wat kan leiden tot een burgeroorlog, deelde de VN-gezant nog mee. ‘Deze raad moet ingrijpende maatregelen in beschouwing nemen die de loop van de gebeurtenissen in Myanmar kan keren.’

• Getuigenis | Familie neergeschoten Myanmarese betoger: ‘Blijven protesten steunen’

De VN-Veiligheidsraad is woensdag op initiatief van het Verenigd Koninkrijk in spoedzitting bijeengekomen naar aanleiding van het geweld in Myanmar. De Veiligheidsraad had het geweld eerder al veroordeeld, maar dat heeft duidelijk geen invloed gehad op het optreden van de militairen.

• Protest Myanmar: ‘Enkele jaren van vrijheid is niet genoeg’

In Myanmar vond op 1 februari een militaire staatsgreep plaats, waarbij de democratisch gekozen regering van Aung San Suu Kyi opzij werd geschoven. Volgens een schatting van de VN heeft het protest tegen de coup zaterdag alleen al het leven gekost aan 107 mensen, onder wie verschillende minderjarigen. Het voorbij weekend geldt als het bloedigste weekend sinds de staatsgreep. Sinds het begin van het protest stierven al zeker 500 mensen.