EMA blijft achter vaccin AstraZeneca staan, Belgische experts buigen zich vanavond opnieuw over de zaak
Tot nu toe volgde België het advies van het EMA, dat voorlopig vindt dat de voordelen van AstraZeneca opwegen tegen de nadelen. Foto: BELGA

Het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) blijft achter het coronavaccin van AstraZeneca staan. Dat deelt het woensdag mee in een persbericht. Onze taskforce vaccinatie zit woensdag vanaf 18 uur samen met experts van de Hoge Gezondheidsraad.

Duitsland besliste dinsdagavond om het vaccin van AstraZeneca voorlopig alleen aan 60-plussers te geven. Eerder deden ook Canada en Frankrijk al hetzelfde. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) zat daarom vanmiddag met alle Gezondheidsraden van de lidstaten van de Europese Unie samen. Voorlopig wordt nog steeds geen veranderde vaccinatiestrategie aangeraden, al blijft EMA de zaak wel onderzoeken.

‘Tot op heden heeft het onderzoek nog geen specifieke risicofactoren, zoals leeftijd, geslacht of een medische voorgeschiedenis van stollingsstoornissen, voor deze zeldzame voorvallen aan het licht gebracht’, klinkt het. ‘Een oorzakelijk verband is niet bewezen, maar is mogelijk en vormt het voorwerp van verder onderzoek.’

De Duitsers namen de beslissing omdat 31 van 2,7 miljoen gevaccineerde mensen een zeldzame veneuze sinustrombose kregen. Het ging in alle gevallen over patiënten onder de 60 jaar en het waren bijna allemaal vrouwen. Uit de gegevens van het FAGG, het federale geneesmiddelenagentschap, blijkt dat er hier alvast tot 23 maart nog geen gevallen van veneuze ­sinustrombose zijn gemeld.

Verder onderzoek

De Belgische Hoge Gezondheidsraad zal vanavond overleggen met enkele experts uit de Taskforce Vaccinatie en leden van het FAGG. Dat is bevestigd aan onze redactie. Het is nog niet zeker of er vanavond een beslissing genomen wordt over AstraZeneca.

Volgende week wordt er namelijk een nieuw advies van het EMA verwacht. Tot nu toe volgde België steeds het advies van het EMA, dat voorlopig vindt dat de voordelen van AstraZeneca opwegen tegen de nadelen.

Het veiligheidscomité van het EMA (PRAC) komt woensdag opnieuw bijeen in het kader van het onderzoek naar gevallen van bloedstolsels in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na vaccinatie met AstraZeneca. Maandag nodigde het EMA ook reeds experten uit om de gemelde gevallen te bekijken.

Het PRAC komt normaal gezien tijdens de zitting van 6 tot 9 april met een nieuwe aanbeveling naar buiten.

In afwachting daarvan roept het EMA iedereen die symptomen van bloedstollingen opmerkt op om onmiddellijk medische hulp te zoeken en de bevoegde instanties op de hoogte te brengen van hun recente vaccinatie.

Moeten we ons zorgen maken over de verhoogde kans op trombose bij het AstraZeneca-vaccin? In onderstaande video geeft professor vaccinologie Isabel Leroux-Roels meer uitleg.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig