België raadt burgers in Myanmar aan land te verlaten
Foto: AFP

Nu het geweld oploopt in Myanmar, raadt België burgers in Myanmar aan om terug te komen als hun aanwezigheid niet noodzakelijk is. Dat heeft de Belgische FOD Buitenlandse Zaken laten weten aan onze redactie. Ook Duitsland roept landgenoten op om terug te keren.

Op de website van de Belgische FOD Buitenlandse Zaken staat dat reizen naar Myanmar strikt wordt afgeraden ‘wegens de escalatie van geweld tegen burgers en vanwege de regelmatige conflicten tussen het leger en gewapende etnische groepen’. Buitenlandse Zaken raadt burgers ook aan terug te keren als hun aanwezigheid in Myanmar niet noodzakelijk is. ‘Volgens onze ambassade zijn er 45 Belgen ter plaatse’, aldus woordvoerder Karl Lagatie. Het gaat wel om 45 burgers die hun aanwezigheid kenbaar hebben gemaakt via Travelers Online of die zich hebben ingeschreven op onze ambassade.

Ook Duitsland roept burgers op om terug te keren. De oproep van Berlijn komt er nadat het Verenigd Koninkrijk zondag Britten opgeroepen had Myanmar zo snel mogelijk te verlaten. Dinsdag waarschuwden de Verenigde Staten hun burgers om niet meer naar Myanmar te reizen. Het land liet ook weten niet-essentiële diplomaten en hun families terug te halen.

‘Het kan niet uitgesloten worden dat de veiligheidsdiensten nog meer geweld gebruiken en dat de situatie in het land nog onvoorspelbaarder wordt’, aldus het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken in een mededeling op zijn website dinsdagavond.

Verdeelde VN-spoedvergadering

In Myanmar vond op 1 februari een militaire staatsgreep plaats, waarbij de democratisch gekozen regering van Aung San Suu Kyi werd opzijgeschoven. De coup leidde tot massale protesten tegen het nieuwe bewind, waarop de ordediensten erg repressief reageren. Volgens de ngo Vereniging voor hulp aan politieke gevangenen (AAPP) kwamen al minstens 510 mensen om het leven.

De VN-Veiligheidsraad komt woensdag achter gesloten deuren bijeen voor een spoedvergadering, om te proberen een antwoord te bieden op de crisis in Myanmar. Maar de Verenigde Naties zijn verdeeld. De VS en het Verenigd Koninkrijk kondigden de afgelopen dagen een nieuw salvo aan sancties aan, maar China en Rusland weigerden de staatsgreep van 1 februari te veroordelen. Moskou wil de militaire samenwerking met het nieuwe regime nog opdrijven.