Een op de vier coronadoden wereldwijd valt nu in Brazilië
Grafdelvers in Piratininga, in de deelstaat Sao Paulo. Foto: Reuters

Volgens Worldometer stierven maandag 1.969 covid-patiënten in Brazilië. Dat is meer dan een kwart van het aantal mensen dat wereldwijd (7.560) op die dag aan corona is overleden, terwijl de Braziliaanse bevolking minder dan 3 procent van de wereldbevolking uitmaakt.

In 25 van de 27 staten is 80 procent van de bedden op de afdeling intensieve verzorging bezet, en in de zuidelijke staat Rio Grande do Sul zijn geen bedden meer beschikbaar op intensieve zorg. Covid-19 heeft in maart tot 60.000 doden geleid in Brazilië.

Dat is een gevolg van het maandenlange non-beleid van president Jair Bolsonaro, die het gevaar van de pandemie ­altijd heeft geminimaliseerd. Vooral de buurlanden maken zich zorgen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft hen gewaarschuwd dat de ‘verschrikkelijke situatie’ in Brazilië ook voor hen ernstige gevolgen kan hebben.

In Argentinië vraagt een groep vooraanstaande wetenschappers dat de meer dan 1.000 kilometer lange grens met Brazilië gesloten wordt. Colombia, Peru en Argentinië hebben alle vluchten naar Brazilië opgeschort.

Minister van Buitenlandse Zaken Ernesto Araújo heeft maandag ontslag moeten nemen, ­nadat diplomaten en parlementsleden in opstand waren gekomen. Zij vonden dat Araújo de interna­tionale reputatie van Brazilië ­kapotmaakte. Araújo had gezegd dat de pandemie helemaal niet ‘uit de hand was gelopen’ en beweerde dat zijn land het slachtoffer van discriminatie was. Deze week is ook de regering herschikt. Nog eens vijf ministers worden vervangen. Gisteren werden ook de commandanten van drie legercomponenten de laan uitgestuurd.

Waarnemers vermoeden dat de president zijn machtsbasis wil versterken, nu hij zo zwaar onder vuur ligt voor zijn corona-aanpak.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in