Brugge voert lachgasboete in
Themabeeld. Foto: BELGA

De Brugse politie stootte de afgelopen twee jaar regelmatig op misbruik van lachgas. Daarom voert de stad gasboetes in voor het gebruik en verhandelen ervan. Het verbod is maandagavond goedgekeurd door de gemeenteraad.

In 2019 waren er slechts vier incidenten met lachgas in Brugge terwijl dat er in 2020 18 waren. Tot maart 2021 is al in elf tussenkomsten lachgas gemoeid. Volgens de politie blijkt lachgas ook populair op lockdownfeestjes.

‘Politie, gemeenschapswachten en medewerkers van de stedelijke dienst openbaar domein vinden steeds vaker ampullen terug in vuilnisbakken, stadsparken, straten en stegen. De Brugse politie kon ook regelmatig jongeren op heterdaad betrappen, na meldingen van geluidsoverlast of coronafeestjes’, zegt korpschef Dirk Van Nuffel. Volgens de korpschef was de nationale wetgeving onvoldoende om het toenemende gebruik te ontmoedigen. Daarom wil de politie nu lokaal beter optreden.

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) benadrukt nogmaals de gevaren van het gebruik van lachgas. ‘Lachgas snuiven schaadt de gezondheid. Het kan zorgen voor zuurstoftekort in de hersenen en dat kan allerlei andere nare gevolgen hebben zoals misselijkheid, duizeligheid, enz. De gevolgen aan het stuur van een auto, bromfiets of fiets kunnen ernstig zijn. Het is gewoon niet bedoeld voor menselijk gebruik.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig