Duitsland weer ongerust over AstraZeneca-­vaccin
Foto: Sven Hoppe/dpa

Duitsers onder de zestig krijgen niet langer het AstraZeneca-vaccin toegediend, na een update van de meldingen over mogelijke bijwerkingen. Daarbij vielen vooral veneuze sinustrombosen op.

De Duitse minister van Volks­gezondheid, Jens Spahn, heeft in overleg met de ­gezondheidsministers van alle deelstaten beslist om het coronavaccin van AstraZeneca ‘voorlopig’ alleen nog aan personen van 60 jaar of ouder te geven. Jongere mensen kunnen zich op eigen risico nog met AstraZeneca laten vaccineren.

Die beslissing kwam er na het ­advies van de Duitse vaccincommissie, de Ständige Impfkommission (Stiko). De stad München en de deelstaten Berlijn, Noordrijn-Westfalen en Brandenburg hadden gisteren al vóór dat officiële ­advies beslist om de leeftijdsgrens van 60 jaar in te voeren. De aanleiding van de nieuwe ongerustheid is een update van de meldingen van mogelijke bijwerkingen, met name een zeldzame hersentrombose.

Op een persconferentie, dinsdagavond laat, benadrukten Spahn en bondskanselier Angela Merkel dat vaccins betrouwbaar moeten zijn. Daarom steunen ze de beslissing om AstraZeneca tijdelijk alleen nog aan 60-plussers te geven. Merkel beseft dat dit besluit tot meer onzekerheid over het vaccin leidt, maar denkt dat het het best is om daar open en transparant over te communiceren.

• Het dilemma | Laat ik me als jonge vrouw met AstraZeneca vaccineren?

‘Vertrouwen creëer je door te tonen dat je elk verdacht geval onderzoekt’, zei Merkel. Spahn drong er bij ouderen op aan om zich niet te laten afschrikken. ‘Het vaccin van AstraZeneca werkt zeer goed bij ­ouderen’, benadrukte hij meermaals.

In Duitsland hebben intussen 2,7 miljoen mensen minstens één dosis van het AstraZeneca-vaccin gehad. Daarvan kregen er 31 een cerebrale veneuze sinustrombose.

In 19 gevallen was er sprake van een tekort aan bloedplaatjes. Negen mensen zijn overleden. De meeste meldingen gaan over vrouwen tussen 20 en 63 jaar, er waren slechts twee mannen bij, van 36 en 57 jaar oud.

België verandert niets

In België verandert er tot nader order niets. Uit de gegevens van het geneesmiddelenagentschap FAGG blijkt dat er hier alvast tot 23 maart nog geen gevallen van veneuze ­sinustrombose zijn gemeld. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zegt dat ons land het advies van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) volgt.

Het EMA heeft een expertengroep samengesteld die aan een update van de aanbevelingen rond het AstraZeneca-vaccin werkt. Het nieuwe EMA-advies wordt volgende week verwacht. ‘Maandagavond was er nog expertenoverleg op ­Europees ­niveau over AstraZeneca’, zegt een betrokken vaccinoloog. ‘Daar ziet men voorlopig geen noodzaak om het bestaande advies – de baten wegen zwaarder dan de risico’s – te wijzigen.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in