Waarom Guy Verhofstadt al gevaccineerd is
Foto: EPA-EFE

Europarlementslid Guy Verhofstadt (Open VLD) heeft zijn eerste prik al gehad. In het Europees Parlement, welteverstaan. Daar is een eigen vaccinatiecentrum georganiseerd. De inentingen volgen ze de fases van de Belgische vaccinatiestrategie.

De vaccins in het Europees Parlement komen via de Brusselse overheid. Daar gingen wekenlange onderhandelingen aan vooraf. Het Parlement benadrukt dat het ‘zo exact’ mogelijk het aantal nodige dosissen doorgeeft. De oefening wordt bij elke nieuwe fase in België over­­gedaan.

De huidige fase is die waarin alle 65-plussers hun prik moeten krijgen – Verhofstadt wordt op 11 april 68 jaar.

Voor de eerste operatie gaat het om 150 à 200 stuks. Dat daar toch nog wat verschil op zit, ligt aan het feit dat vaccinatie ook voor Europarlementsleden en ander personeel vrijwillig is. Bovendien is het niet uitgesloten dat parlementairen zich in hun thuisland laten vaccineren.

Met zijn eigen vaccinatiecentrum wil het Europees Parlement instaan voor de veiligheid van de parlementsleden en zijn medewerkers. De suggestie dat parlementsleden zo een voorkeurs­behandeling krijgen, wuift een woordvoerster weg. ‘De timing van het Europees Parlement volgt de timing van de nationale autoriteiten’, zei ze in februari aan The Parliament Magazine.

Ook de Navo en de Europese Commissie vaccineren hun medewerkers zelf. In totaal gaat het om zo’n 31.000 mensen.

Enkele weken terug haalde Verhofstadt nog hard uit naar de Europese vaccinatiestrategie. Hij noemde die toen ‘een fiasco’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig