China keurt radicale hervorming kiessysteem in Hongkong goed
Foto: REUTERS

De Chinese president Xi Jinping heeft een hervorming van het kiessysteem in Hongkong bekrachtigd, aldus het Chinese staatsnieuwsagentschap Xinhua. De hervorming zal de oppositie in de bestuurlijke regio helemaal vleugellam maken.

Eerder op de dag had een commissie in het Chinese parlement ‘unaniem’ de wetswijzigingen daarvoor goedgekeurd. Peking bekrachtigt de hervorming zonder inspraak van de wetgevende raad, het parlement in Hongkong. De Europese Unie uitte midden maart al kritiek op de geplande kieshervorming.

20 zitjes via verkiezingen in plaats van 35

Officieel zijn geen details bekendgemaakt over de hervorming. Tam Yiu-chung, de enige vertegenwoordiger van Hongkong binnen het beslissingsorgaan van het Chinese parlement, gaf enkele verduidelijkingen aan het Franse persagentschap AFP. In het parlement van Hongkong zullen 90 leden zetelen, in plaats van 70 nu. Twintig zitjes (22 procent van het totaal) worden via rechtstreekse verkiezingen toegekend, terwijl dat er nu 35 (of de helft) waren.

Veertig parlementszitjes worden dan weer toegekend door een comité met persoonlijkheden die pro-Peking zijn. De laatste dertig worden verdeeld door sociaal-professionele groepen, volgens een ingewikkeld systeem dat altijd de voorkeur van Peking had.

Wie zich kandidaat stelt, zal ook eerst moeten worden goedgekeurd door een controlecomité opgericht door de autoriteiten in Hongkong, aldus Tam.

Het orgaan dat belast is met de toepassing van de omstreden nationale veiligheidswet, en de politie zullen ook rapporten opstellen over elke kandidaat, aldus nog Tam. Na de invoering van die wet vorig jaar, waardoor al veel prodemocratische activisten werden opgepakt, betekent de kieshervorming een nieuwe slag voor de democratische rechten in Hongkong.

50 jaar autonomie

Het Verenigd Koninkrijk bestuurde Hongkong voor meer dan 150 jaar tot het gebied in 1997 aan China werd overgedragen. In de Sino-British Joint Declaration beloofde Peking toen tot minstens 50 jaar na de overdracht van de voormalige Britse kolonie niet te tornen aan de hoge mate van autonomie van Hongkong. Die belofte werd ook opgenomen in de Hongkongse grondwet. China begon het politieke leven in Hongkong echter meer en meer te controleren en Londen noemde de veiligheidswet openlijk in strijd met de afspraken die beide hadden gemaakt over Hongkong.

Daarom heeft de Britse regering het begin dit jaar gemakkelijker gemaakt voor Hongkongers om te leven en te werken in het VK. Intussen blijven de Hongkongse regering en China de veiligheidswet verdedigen.

Het Hongkongse onderwijscurriculum werd onlangs drastisch aangepast waardoor het meer pro-China wordt. Binnenkort zullen kinderen onder meer via een video leren over de controversiële veiligheidswet die vorig jaar werd ingevoerd.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig