De stad Antwerpen vermoedt valsheid in geschrifte. Sihame El Kaouakibi zou investeringen in haar eventlocatie Jacob Jordaenshuis met subsidiegeld hebben betaald.

Met speciale software analyseerde de stad Antwerpen de facturatie van het Urban House. Dat moet in de toekomst de vaste stek worden van Let’s Go Urban, het straatdansinitiatief van Sihame El Kaouakibi. De Open VLD-politica is door de partij tot augustus op non-actief gezet. Uit een eerste analyse zou blijken dat ze voor minstens 50.000 euro subsidiegeld heeft gebruikt om privé-investeringen te dekken. Daarvoor werden adressen op facturen vervalst. VTM bracht het nieuws zondagavond, de inhoudelijke analyse werd aan De Standaard bevestigd.

Het meubilair van het Jacob ­Jordaenshuis was al langer voorwerp van controverse. De forensische audit van I-Force reveleerde eind januari dat er voor 90.000 euro aan planten en meubels werd gekocht. Officieel voor het Urban House, maar alles stond in het ­Jacob Jordaenshuis opgeslagen omdat zogezegd het Urban House niet was opgeleverd.

Toch leek het meubilair ongeschikt (fluwelen zetels met gouden poten) om in een jongerencentrum te staan. Ook de planten (tot zes meter hoog) hadden daar niks te zoeken. Tijdens een persconferentie zag advocaat Johan Vande Lanotte daar geen graten in. Hij sprak bovendien van een ‘win-winsituatie’. De opslag van de goederen zou LGU anders veel geld hebben gekost. J.J. House kon ze ondertussen gebruiken, met een bruikleenovereenkomst.

Vande Lanotte vertelde er niet bij dat die bruikleenovereenkomst getekend en tegengetekend was door El Kaouakibi zelf, en mogelijk geantidateerd. Het gesjoemel met de facturen waar de stad op uitkwam, opent de deur naar eventuele voorbedachte rade. In een reactie op Instagram verwees El Kaouakibi uitdrukkelijk naar de verdediging van Vande Lanotte.

VTM berichtte verder dat de keuken, betaald door de stad, op maat zou zijn gemaakt van het Jacob Jordaenshuis. Ook die keuken was volgens El Kaouakibi bedoeld om naar het Urban House te verhuizen, een uitleg die Vande Lanotte uitdrukkelijk onderschreef. Mieke Dams, de voormalige coördinator van LGU, vertelde nochtans aan I-Force dat ze nooit had begrepen waarom die keuken werd aangeschaft.

Het Antwerpse gerecht is met het dossier aan de slag, wellicht na aangifte door de stad. Naar verluidt gaat het gerecht ervan uit dat er mogelijk tot een half miljoen euro LGU-geld in de bedrijfjes van El Kaouakibi is terechtgekomen. Zelf gaf ze toe dat de boekhouding tussen LGU en haar persoonlijke vennootschappen erg slordig was.

Chaos troef in boekhouding Let’s Go Urban

Begin februari ging een voorlopig bewindvoerder aan de slag bij LGU nadat drie leden van de raad van bestuur aan de noodrem hadden getrokken. Haar onderzoek is bijna afgerond. Dinsdag wordt voor de ondernemingsrechtbank in Tongeren het beroep behandeld dat El Kaouakibi tegen de aanstelling van die bewindvoerder aanspande. De advocaat van de voormalige leden van de raad van bestuur zal de verlenging van de opdracht bepleiten en bovendien verzoeken om de opdracht uit te breiden naar alle verwante vennootschappen.

Het bewindvoerderschap loopt eind april af. Dan is ook de kas van LGU leeg. De stad werkt aan een oplossing maar het lijkt ondenkbaar dat er voor El Kaouakibi nog een rol blijft weggelegd. Dat de vernieuwde raad van bestuur haar aan boord houdt, vergemakkelijkt een snelle doorstart niet.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig