Het is erg rustig in de winkelstraten
Archiefbeeld uit Mechelen. Foto: Dirk Vertommen

Vanaf zaterdag mag de Belg in de niet-essentiële winkels enkel nog op afspraak winkelen. Volgens Comeos, de federatie van de Belgische handel en diensten, heeft dat meteen ook een weerslag. ‘De meeste winkels zijn open, maar het is zeer rustig.’ De baanwinkels ondervinden minder last van de strengere regels bij het winkelen.

‘Er is weinig passage en de klanten zijn in de war, ze vinden de verschillende regels nogal verwarrend’, zegt de woordvoerder van Comeos. ‘In de ene winkel mogen ze met twee binnen op afspraak, in de winkel ernaast moet er geen afspraak gemaakt worden, maar mogen ze enkel alleen binnen en maximaal een halfuur ... het is niet zo eenvoudig.’

De baanwinkels ondervinden minder last dan de winkels in de stad of die in de shoppingcentra. De klanten denken dat ze er meer kans hebben om te winkelen, door de regel van maximaal 50 man, klinkt het.

De winkels die de regeringen als niet-essentieel beschouwt, waaronder elektro-, mode- en meubelwinkels, mogen alleen nog klanten ontvangen op afspraak. Hoeveel klanten tegelijk in de winkel mogen zijn, hangt af van de oppervlakte, maar het aantal mag nooit meer dan 50 bedragen. Een afspraak maken kan ook nog vlak voor het winkelbezoek. Sommige winkeliers laten klanten aan de deur een afspraak regelen.

Een lijst met essentiële winkels waarvoor u niet hoeft te reserveren, vindt u hier.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig