Nederlandse kinderen krijgen coronatest minder diep in neus geduwd
Voor kinderen is een neusswab vaak pijnlijker. Foto: Karel Hemerijckx

Kinderen die in Nederland een coronatest moeten ondergaan, zullen vanaf begin april aan een ‘mid-nasale’ test worden onderworpen. Dat moet het ongemak van een coronatest sterk terugdringen. De volksgezondheidsdienst RIVM heeft die werkwijze aanbevolen aan de gemeentelijke testcentra.

Nederlandse kinderen krijgen vanaf begin april een ‘mid-nasale’ coronatest. Concreet gaat het om een test waarbij de wisser minder diep in de neus wordt geduwd. Bij kinderen was dat omwille van anatomische redenen vaak pijnlijker dan bij volwassenen.

Een minder diepe afname heeft als nadeel dat de test minder gevoelig is. Toch zou het algemeen wel een goede maatregel zijn: de instelling verwacht immers dat de testbereidheid zal toenemen. Gisteren bleek nog uit een peiling van tv-programma EenVandaag onder iets meer dan 1500 Nederlandse ouders, dat 4 op de 10 hun kind waarschijnlijk niet laten testen omdat dit ‘te pijnlijk’ zou zijn.

‘Als we ons aan de maatregelen houden, is kans groot dat bezetting op intensieve zorg onder 1.000 blijft’

Voor jongeren en volwassen blijft de RIVM wel adviseren een ‘diepe’ test uit te voeren. ‘Voor die groepen valt de afweging net anders uit: daar wordt de zekerheid van een diepe neusswab verkozen, omdat zij hier beter mee om kunnen gaan en de verwachting is dat dit de testbereidheid weinig beïnvloedt’, meldt de Gemeentelijke Gezondheidsdienst Brabant-Zuidoost.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in