Fransen en Duitsers leveren niet meer uit aan Verenigd Koninkrijk, België volgt niet
Foto: EPA

Zeker tien EU-landen hebben aan het Verenigd Koninkrijk laten weten dat ze geen landgenoten meer zullen uitleveren. Dat is mogelijk sinds de Brexit, maar België is niet van plan om iets te veranderen.

De Britse regering heeft toegegeven dat Kroatië, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Litouwen, Polen, Slowakije, Slovenië en Zweden hebben laten weten dat ze ‘grondwetsregels inroepen om geen landgenoten meer uit te leveren aan het Verenigd Koninkrijk’. Dat meldt The Independent vrijdag. Oostenrijk en Tsjechië zullen dan weer enkel landgenoten uitleveren die daar zelf mee instemmen.

Daardoor zit er voor het Britse gerecht niets anders op dan te proberen om gezochte personen uit die landen te laten vervolgen door plaatselijke rechtbanken. Buitenlandse criminelen kunnen ook in de database van Interpol ingevoerd worden, waardoor ze opgepakt zouden kunnen worden als ze hun thuisland verlaten.

België blijft uitleveren

Dat de EU-landen nu weigeren om nog uit te leveren aan het Verenigd Koninkrijk, heeft alles te maken met de Brexit. Voordien kon het land gebruikmaken van het Europese systeem voor arrestatiebevelen, dat de uitlevering tussen lidstaten vlot doet verlopen.

In het handels- en samenwerkingsakkoord dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk rond de Brexit zijn overeengekomen, zitten ook uitleveringsmechanismen verwerkt. Die zijn echter ondergeschikt aan de grondwet van de lidstaten.

‘Lidstaten die geen onderdanen wensen uit te leveren, moesten daarvoor een specifieke verklaring indienen’, legt het ministerie van Justitie uit in een reactie aan onze redactie. ‘België heeft geen dergelijke verklaring ingediend en heeft ook niet de intentie dat te doen.’