Fabrikant Amerikaanse stemcomputers eist 1,6 miljard dollar van Fox News
Foto: AP

Dominion Voting Systems, het bedrijf dat bij de voorbije Amerikaanse presidentsverkiezingen in meerdere staten de stemcomputers leverde, wil een schadevergoeding van 1,6 miljard dollar van Fox News. Die nieuwszender beschuldigde het bedrijf van fraude waardoor uittredend president Trump de verkiezingen verloren zou hebben. Die claim bleek nergens op gebaseerd.

Dominion stelt dat Fox News de beschuldiging louter deed om hogere kijkcijfers te scoren bij Trump-aanhangers. De zender zou daarom bewust de valse claims van fraude mee helpen verspreiden. Daarmee is volgens Dominion zware schade aangericht aan het bedrijf, en aan de Amerikaanse democratie. ‘Deze claims hebben de veiligheid van ons personeel en onze klanten in gevaar gebracht. Geen enkel bedrag kan dat compenseren’.

Nadat begin november bleek dat Trump de verkiezingen had verloren, weet zowel de uittredende president als zijn campagneteam die uitslag aan fraude met verdwenen biljetten, vervalsingen én de stemcomputers. Voor geen van die claims werden bewijzen gevonden, maar toch werden ze ook via media als Fox News voor waar verspreid.

In een reactie meldt Fox News dat het trots is op zijn verslaggeving, en dat het zich voor de rechter zal verdedigen tegen deze ‘ongegronde’ claims.

Het is niet voor het eerst dat Dominion een forse schadevergoeding eist voor fraudebeschuldigingen. Eerder trok het al naar de rechtbank om 1,3 miljard dollar vergoeding te krijgen van Rudy Giuliani, de advocaat van Donald Trump. die zaak loopt echter nog. Dominion heeft ook al Giuliani’s collega Sidney Powell voor een gelijkaardig bedrag aangeklaagd.

Ook Smartmatic, een andere fabrikant van stemcomputers, nam eerder al gelijkaardige stappen tegen Lou Dobbs en twee andere Fox-presentatoren. Daags nadat die claim werd opgestart, schrapte Fox Business het programma van Lou Dobbs.