Lieven Boeve over sluiting kleuterscholen: ‘Korte pijn betekent zo weinig mogelijk contacten’
Themabeeld. Foto: BELGAIMAGE

Ongeveer acht op de tien kleuterscholen gaan dicht. ‘Als we kiezen voor de korte pijn, dan kunnen we beter zo veel mogelijk contacten vermijden’, aldus Lieven Boeve, topman van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen vrijdagochtend op Radio 1.

Zowel het katholiek onderwijs als het gemeenschapsonderwijs heeft op eigen houtje beslist om al zijn kleuterscholen volgende week te sluiten. Ze willen allebei wel een vorm van noodopvang opzetten voor wie echt geen oplossing vindt voor kleuters of lagere schoolkinderen. In De ochtend op Radio 1 legde Boeve vrijdagochtend uit waarom die beslissing er van zijn onderwijskoepel kwam.

‘Er was heel veel onbegrip dat de kleuterscholen open moesten blijven volgens de maatregelen’, begon Boeve. ‘Zeker als het de ambitie is om de contacten zo veel mogelijk te verminderen. Kleuterscholen zijn de plaats bij uitstek waar veel contacten zijn, en vaak onbeveiligd, omdat kleuters natuurlijk niet zo gedisciplineerd zijn.’ Dat de Franse Gemeenschap bovendien al had meegedeeld dat er kleuterscholen zouden sluiten, en dat vanuit de overheid ook werd gezegd dat Vlaamse kleuterscholen de keuze hadden om open te blijven of niet, sterkte Katholiek Onderwijs Vlaanderen in zijn besluit.

Boeve voegde daaraan toe dat een belangrijk aspect van dat besluit is dat er opvang voorzien zal worden voor kinderen van ouders met essentiële beroepen.

Telewerk

Dat de beslissing mogelijk genomen is opdat meer ouders zouden telewerken, of dat dat toch meespeelde, daar wil Boeve zich niet over uitspreken. ‘Wat de politieke en eventueel de economische motieven zijn, daar moeten we zeker eens grondig over nadenken’, aldus Boeve. ‘Waar wij vooral voor gegaan zijn (tijdens deze coronacrisis, red.), is om het onderwijs zo veilig mogelijk en zo goed mogelijk open te houden in het belang van de kinderen. Als we nu kiezen voor de korte pijn, kunnen we beter zo veel mogelijk contacten vermijden. Dat is ook de reden waarom we de meer consequente beslissing genomen hebben om over het gehele onderwijs de lessen te schorsen, en tegelijkertijd verantwoordelijkheid te nemen voor mensen met essentiële beroepen’, besloot hij.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig