Nederlandse Albert Heijn bant plastic zakjes, België wacht af
Losse groenten en fruit mogen niet meer in plastic zakjes. Foto: Serge Minten

De plastic zakjes om groenten en fruit in te bewaren, verdwijnen uit Albert Heijn. Althans, uit de Nederlandse vestigingen. In België komt het zover nog niet.

In de Nederlandse vestigingen van Albert Heijn zullen klanten niet meer kunnen beschikken over plastic zakjes, de zogenaamde hemdtassen, om hun groenten en fruit in kwijt te kunnen. De Nederlandse supermarktketen gaat met herbruikbare nylonzakjes voor een meer duurzame optie.

Vanaf 19 april krijgen alle klanten in een Albert Heijn in Nederland twee weken lang gratis herbruikbare zakjes bij de aankoop van groenten of fruit die gewogen moeten worden. Na die twee weken zal zo’n zakje 30 cent kosten.

De Belgische vestigingen van Albert Heijn kijken met veel interesse naar dat pilootproject in Nederland. ‘We zullen in België nog niet meteen de hemdzakjes bannen, maar de timing zal niet veel achterlopen op die van de Nederlanders’, zegt Ann Maes, woordvoerder van Albert Heijn België.

België telt 60 vestigingen van Albert Heijn. ‘We merken dat veel van onze klanten nu al wel bezig zijn met die omslag naar meer duurzame producten. Op een bepaald moment moet je gewoon springen’, aldus Maes. ‘We kijken nu uit naar hoe Albert Heijn in Nederland erover zal communiceren en hoe snel of traag die omslag zal gaan.’

Ook wat betreft plastic verpakkingen wil Albert Heijn stappen zetten. ‘Er lopen veel verschillende projecten, maar een timing is nog niet bekend. Het is wel onze missie om in te zetten op minder afval’, besluit Maes.

Albert Heijn Nederland wil dat de plastic zakjes tegen het einde van het jaar in alle winkels verdwenen zijn.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig