Kind en Gezin roept op: ‘Breng kinderen zo weinig mogelijk naar crèche’
Kind en Gezin wil de werking van crèches op lange termijn veiligstellen. Foto: Inge Kennet

Kind en Gezin, dat toeziet op de goede werking van crèches in Vlaanderen, roept ouders op om hun kinderen ‘indien mogelijk’ zoveel mogelijk thuis op te vangen. ‘We moeten het grote geheel in de gaten blijven houden, en maken dat de crèches ook op lange termijn open kunnen blíjven’, aldus Kind en Gezin-woordvoerdster Nele Wouters.

Volgens de nieuwe coronamaatregelen blijven de crèches open. Toch doet Kind en Gezin de oproep met een reden. ‘Gezien de stijgende coronacijfers in de hele maatschappij, willen we zo veel mogelijk vermijden dat besmettingen daar worden doorgegeven, of dat het personeel er in groten getale uitvalt’, legt Wouters uit.

‘Daarom vragen we ouders om indien mogelijk hun kinderen thuis op te vangen, of zelfs enkele uren minder naar de crèche te brengen. Met de nadruk op “indien mogelijk”: als beide ouders bijvoorbeeld thuiswerken, of technisch werkloos zijn.’

‘Alles om het personeel in de crèches wat ademruimte te geven’, klinkt het. ‘Want we moeten het grote geheel in de gaten blijven houden: we willen maken dat de crèches ook op lange termijn open blijven, zodat mensen met cruciale beroepen – bijvoorbeeld in de zorg of in de voedselsector – erop kunnen blijven rekenen voor opvang van hun kinderen.’

Kind en Gezin heeft die oproep donderdag via sociale media verspreid, en de crèches zelf wordt gevraagd om dat verzoek via e-mail naar de ouders zelf te richten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in