H&M en Nike in Chinese mediastorm na kritiek op dwangarbeid
Foto: Reuters

China heeft vergeldingsmaatregelen genomen tegen de Zweedse modeketen H&M, nadat die vorig jaar had beslist om niet langer katoen uit de Chinese autonome regio Xinjiang te gebruiken. Daar zouden Oeigoeren gedwongen worden tewerkgesteld. Ook het Amerikaanse sportmerk Nike is in de Chinese mediastorm beland na kritiek.

De producten van kledingketen H&M werden gisteren van het platform Taobao, deel van internetwinkel Alibaba, verwijderd. Ook zegden twee populaire Chinese acteurs hun banden met de Zweedse modeketen op nadat ze er ­eerder mee hadden samengewerkt.

De staatsomroep CCTV beschuldigde H&M ervan ‘de Chinese rijst te eten, terwijl ze de kom ­breken’ en te streven naar de ­‘vernietiging van de ontwikkeling van Chinese ondernemingen en werknemers’. Op sociale media wordt er nu opgeroepen tot een boycot van de keten, onder meer door de jongerenafdeling van de Communistische Partij.

H&M China zei in een verklaring dat het ‘geen enkel politiek standpunt’ onderschreef. De Chinese verkoop was in 2020 goed voor vijf procent van de omzet van het Zweedse bedrijf.

Ook Nike ligt onder vuur nadat het zich bezorgd toonde over de mogelijk link tussen het katoen uit Xinjian en de behandeling van Oeigoeren daar. Volgens de BBC roepen veel Chinezen op sociale media op tot de boycot van zowel H&M als Nike.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in