De politie in Gent heeft woensdagavond opnieuw het Sint-Pietersplein ontruimd. Naarmate de avond vorderde verzamelden daar duizenden jongeren, en gingen de afstandsregels en mondmaskers overboord. Het leidde tot twee arrestaties, drie pv’s en een GAS-boete.

Voor de tweede dag op rij scheen woensdag de zon in Gent. Het signaal voor duizenden jongeren om te verzamelen op populaire plekken zoals de Graslei en het Sint-Pietersplein. Na 18 uur liep het gebeuren uit de hand en greep de politie in. Uiteindelijk werden twee bestuurlijke arrestaties verricht en die twee jongeren kregen een proces-verbaal voor het verstoren van de openbare orde.

Er werd ook nog een pv opgesteld voor verboden samenscholing en er werd een GAS-boete uitgedeeld voor een inbreuk op het glasverbod. Eén politieman raakte lichtgewond na een val in de confrontatie. In de voorbije 24 uur werden ook 16 inbreuken vastgesteld tegen de avondklok en 36 samenscholingen, waaronder vijf kotfeestjes.

De Gentse burgemeester Mathias De Clercq kondigde al aan dat de politie-inzet de komende dagen verhoogd wordt rond het Sint-Pietersplein. Het stadsbestuur bekijkt donderdag of er extra maatregelen komen.

In de loop van de dag verzamelden jongeren zich op het Sint-Pietersplein om te genieten van de zon. De politie vatte post aan de uitgangen van het Sint-Pietersplein om te controleren of de situatie niet uit de hand liep. Wie met meer dan de toegestane tien personen in een krijtcirkel zat of geen mondmasker droeg, werd aangesproken. Daar bleef het initieel bij: ingrijpen was ’s middags niet nodig.

Maar tegen de vooravond liep het plein voller en voller. Er ontstonden grotere groepen die zich niet meer aan de bubbels van tien hielden en begonnen te dansen. Tot 20 uur is alcohol en versterkte muziek nog toegestaan in Gent, daarna niet meer.

Rond 18 uur begonnen agenten op de toegangswegen naar het plein mensen al af te raden om nog op het plein te gaan. Op het plein zelf werd de sfeer losser en losser en werden ook de coronaregels steeds minder opgevolgd. Mensen hielden geen afstand, droegen geen mondmaskers meer en zaten met te veel samen. Er was ook heel wat glas op het plein, wat verboden is. Her en der werd er in groep gedanst.

Rond 19.15 uur besliste de politie het Sint-Pietersplein opnieuw te ontruimen. Dat is de tweede avond op rij. Dinsdagavond moest de politie het Sint-Pietersplein ook al eens ontruimen na 20 uur.

De ontruiming liep rumoerig. Een groep van enkele honderden jongeren weigerde het plein te verlaten en begon keet te schoppen. Er werd met glas gegooid naar de politie. Er werd en masse gedanst en gesprongen op elkaar en er klonken lange tijd homofobe slogans zoals ‘alle flikken zijn homo’. De politie dreef de groep stelselmatig van het plein af, richting Overpoort. Daar werd de sfeer grimmig.

Burgemeester van Gent Mathias De Clercq kondigde op Twitter aan de inzet van de politie de komende dagen te verhogen.

Drukte in Leuven

Ook het Ladeuzeplein in Leuven is woensdagavond om iets voor 21 uur opnieuw ontruimd wegens de grote drukte. Dat was een dag eerder, dinsdagavond, ook al het geval. Het stadspark en het Sluispark in Leuven werden dan weer tegen de late namiddag afgesloten. Wie al aanwezig was in de parken, mocht wel blijven.

Politie ontruimt Sint-Pietersplein in Gent: 2 arrestaties, 3 pv’s en een GAS-boete
Foto: fvv