Dubbelslag voor Adam Yates: ritwinst in Ronde van Catalonië levert leiderstrui op
Adam Yates. Foto: ISOPIX

Na de korte tijdrit op dinsdag stond op woensdag de langste etappe van de 100ste editie van de ‘Volta a Catalunya’ op het menu. Met de finish bovenop de Vallter 2000 konden de echte klimmers zich vandaag onderscheiden. Adam Yates mocht na een lange achtervolging zegevieren, en pakt daarmee naast de ritwinst ook de leiderstrui af van Joao Almeida.

Al na tien kilometer zag een tiental renners zijn kans schoon om meteen een aanval in elkaar te boksen: Alexander Kamp (Trek-Segafredo), Alexander Evans (Intermarché-Wanty Gobert Matériaux), Thymen Arensman (Team DSM), Clément Venturini (AG2R-Citroën),Thomas Champion (Cofidis), Reinardt Janse van Rensburg en Sean Bennett(Qhubeka-Assos), Colin Joyce (Rally Cycling), Francisco Galvan (Equipo Kern Pharma) en Antonio Jesus Soto (Euskaltel-Euskadi) waren de vluchters van dienst, al moest de laatstgenoemde al snel lossen met een lekke band.

Negen renners bleven dus over, en het peloton leek zich te verzoenen met een achtervolging: op een bepaald moment had de kopgroep meer dan elf minuten voorsprong op het peloton, en dat betekende ook meteen dat Joao Almeida virtueel zijn leiderstrui moest afstaan aan Galvan.

Galvan zette die virtuele leiderstrui nog wat in de verf door de eerste tussensprint te winnen, waardoor hij drie bonificatieseconden sprokkelde. Later wonnen ook Reinardt Janse van Rensburg en Alexander Kamp respectievelijk de tweede en derde tussensprint.

Vroege vluchters sneuvelen in slotklim

Beetje bij beetje verkleinde het peloton toch zijn achterstand op de kopgroep, en zo’n 60 kilometer voor de streep was de achterstand gehalveerd tot zes minuten. Aan de voet van de slotklim had de kopgroep nog 3’36” voorsprong op het peloton, maar tijdens de beklimming viel die groep volledig uit elkaar. De ene na de andere moest lossen, en Arensman besloot ervandoor te gaan. Ook hij werd een dikke vier kilometer voor de streep ingehaald door Kuss (Jumbo-Visma), Yates (Ineos Grenadiers) en Valverde (Movistar), maar de Nederlander toonde toch aan een steengoede klimmer te zijn.

Twee kilometer voor de streep moest ook Valverde zijn meerdere erkennen, en Yates zag zijn kans op de ritwinst schoon. Hij ontsnapte anderhalve kilometer voor de streep, niemand kon de indrukwekkende Brit nog bijbenen. Hij eindigde voor Chavez en Valverde. De Belg Harm Vanhoucke (Lotto-Soudal) kwam als vijfde over de streep. Dankzij deze ritzege neemt Adam Yates ook de leiderstrui af van Almeida.