Strengere straffen voor bedrijven die telewerkregels niet naleven
Themabeeld. Foto: isopix

Het Overlegcomité zal de regels op telewerk sterker controleren en de sancties voor bedrijven die ze niet naleven ook opdrijven. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) woensdag aangekondigd. De straffen kunnen gaan tot de sluiting van bedrijven die de regels aan hun laars lappen.

Het wordt al langer aangeduid als een van de redenen voor de stijgende cijfers: het verplichte thuiswerken wordt minder rigoureus nageleefd, wat leidt tot meer contacten en een groter risico op de verspreiding van het coronavirus. Om niet terug te moeten grijpen naar een harde lockdown zoals een jaar geleden, zal de overheid strenger toezien op het telewerk.

Dankzij een systeem van elektronische registratie zal de overheid een duidelijk beeld krijgen van de toepassing van de gouden regel, legt minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) uit.

Vanaf zaterdagavond wordt een app beschikbaar op de portaalsite van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid. Elke onderneming – publiek of privé – moet er het aantal personeelsleden invoeren per filiaal, net als het aantal personeelsleden dat een taak uitvoert waarvoor telewerk niet kan en dat voor een tijdsspanne van een maand.

Dat zal volgens de minister de controles een pak efficiënter doen verlopen. ‘De sociale inspectie kan zo hetgeen werd aangegeven vergelijken met haar eigen vaststellingen bij een controle.’