Hooggerechtshof: ‘Rechter die Braziliaanse ex-president Lula veroordeelde was partijdig’
Lula. Foto: AP

Sergio Moro, de rechter die de Braziliaanse ex-president Luiz Inacio Lula Da Silva in 2017 in eerste aanleg veroordeelde voor corruptie, was partijdig. Dat heeft het Hooggerechtshof maandag verklaard. Het arrest is een nieuwe juridische overwinning voor de linkse vroegere president.

Het Hooggerechtshof hief twee weken geleden al de veroordeling van de 75-jarige Lula op. Hiermee kreeg hij zijn politieke rechten terug en kan hij het bij de volgende verkiezingen in 2022 opnemen tegen de huidige rechts-populistische president Jair Bolsonaro. Het openbaar ministerie tekende beroep aan tegen de opheffing.

De beslissing van het Hooggerechtshof van dinsdag is een grote nederlaag voor operatie ‘Lava Jato’ (carwash), het grootste anticorruptieonderzoek ooit in het land, waarvan rechter Sergio Moro het boegbeeld was.

Rechter werd justitieminister van rivaal

Eind 2018 werd Moro’s onpartijdigheid in vraag gesteld toen hij inging op de vraag om minister van Justitie te worden van Bolsonaro. In april vorig jaar stapte hij op als minister, omdat de president zich te veel bemoeide met zijn beleid.

Hooggerechtshof: ‘Rechter die Braziliaanse ex-president Lula veroordeelde was partijdig’
Moro (links) met Bolsonaro. Foto: AFP

De populaire linkse politicus Lula was president tussen 2003 en 2011 en werd in 2018 in beroep veroordeeld tot 12 jaar cel, wegens corruptie en witwaspraktijken. In 2019 werd hij na 580 dagen in de gevangenis weer vrijgelaten na een arrest van het Hooggerechtshof. Door zijn veroordeling kon hij niet deelnemen aan de presidentsverkiezingen van 2018, hoewel hij voorop lag in de peilingen.