Poetin ingeënt met vaccin, maar er zijn geen beelden van
Foto: AP

De Russische president Vladimir Poetin heeft zich dinsdagavond gevaccineerd tegen covid-19. Dat gebeurde, zoals aangekondigd, niet voor de camera’s. Met welk vaccin het 68-jarige staatshoofd is ingeënt, is niet bekendgemaakt.

‘Poetin heeft zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Hij voelt zich goed. Hij zal morgen een volledige werkdag hebben’, zei regeringswoordvoerder Dmitri Peskov volgens het persbureau Ria-Novosti.

De vaccinatie gebeurde niet in het openbaar. Eerder op dinsdag had het Kremlin al aangegeven dat Poetin zich – in tegenstelling tot vele andere staatshoofden en regeringsleiders – niet zou laten filmen wanneer hij zijn prik zou krijgen. Poetin is nooit voorstander geweest van inentingen in het openbaar en doet nu al veel voor het ‘propageren’ van het Russische vaccin, klinkt het. ‘Het bevalt hem niet’, zei Peskov. ‘Je moet hem maar op zijn woord geloven.’

Poetins terughoudendheid wekt verwondering op. Doorgaans deinst hij er niet voor terug om te poseren met blote bast te paard of bij de dokter. Zelfs de staatsmedia reageerden ontgoocheld en stelden dat beelden meer zeggen dan woorden.

Rusland ontwikkelde zelf drie vaccins. Poetin noemde Spoetnik V, het eerst geregistreerde vaccin, eerder het beste vaccin ter wereld. Maar met welk vaccin de Russische president zich liet inenten, is niet bekend. Voor veel twijfelende Russen zou de vaccinatie van de Kremlin-leider ervoor kunnen zorgen dat ze de in eigen land ontwikkelde vaccins vertrouwen.

Verkiezingen onder druk

De Kremlin-woordvoerder zei aan agentschap Interfax dat Poetin pas ten vroegste in de herfst weer een werkdag zal hebben zonder beperkingen van contacten of verplaatsingen. In september zijn er parlementsverkiezingen. Daarvoor moet de immuniteit van de president het ‘vereiste niveau’ bereikt hebben, zegt Peskov.

De vaccinatie van Poetin is een felbesproken onderwerp in Rusland. Eerst twijfelde hij, vervolgens verklaarde hij dat Spoetnik niet voor zijn leeftijdsgroep vrijgegeven is – Poetin is 68 jaar. Toen het vaccin wel toegelaten werd voor 60-plussers, klonk het plots dat de prik niet in Poetins ‘vaccinatieplan’ paste. Maandag kondigde hij verrassend aan dat hij zich dinsdag toch laat inenten. Dat is ’s avonds dus gebeurd.

In Rusland zijn nog relatief weinig inwoners gevaccineerd. Volgens de officiële cijfers hebben nog maar 4,3 miljoen personen de twee nodige prikken gekregen. Dat is ongeveer 3 procent van de Russische bevolking.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in