Biden pleit voor strengere wapenwet na schietpartij in Colorado
Foto: AFP

De Amerikaanse autoriteiten hebben de tien dodelijke slachtoffers van de schietpartij in een supermarkt in Colorado geïdentificeerd. Het motief van de 21-jarige verdachte is nog onduidelijk. President Biden grijpt het incident aan om te pleiten voor een strengere wapenwetgeving.

De schietpartij vond maandagmiddag plaats in een filiaal van de supermarktketen King Soopers in de stad Boulder, zo’n veertig kilometer van Denver. De 51-jarige politieagent Eric Talley is een van de tien mensen die omkwamen. De vader van zeven kinderen was als een van de eerste agenten ter plaatse.

Alle slachtoffers waren tussen 20 en 65 jaar. Naast Eric Talley gaat het om Denny Strong (20), Neven Stanisic (23), Rikki Olds (25), Tralona Bartkowiak (49), Suzanne Fountain (59), Teri Leiker (51), Kevin Mahoney (61), Lynn Murray (62) en Jody Waters (65).

De verdachte is volgens de politie geïdentificeerd als de 21-jarige Ahmad Al Aliwi Alissa uit de stad Arvada bij Denver. In een vuurgevecht met de politie werd hij in het been geraakt. Volgens de speurders handelde hij allicht alleen. Zijn motief is nog onduidelijk. ‘Het zou voorbarig zijn om nu al conclusies te trekken’, zegt agent Michael Schneider.

Honderden politieagenten kwamen ter plaatse nadat de schutter het vuur had geopend. ‘Het was erg beangstigend’, zegt Ryan Borowski (37), die aan het winkelen was.

‘Moeten handelen’

De Amerikaanse president Joe Biden is geschokt door de dodelijke schietpartij in Colorado en heeft zich voor een scherpere wapenwetgeving uitgesproken. ‘We moeten handelen’, zei Biden dinsdag in het Witte Huis in Washington. ‘We kunnen levens redden.’

De Democraat riep de Senaat op twee wetsontwerpen goed te keuren die al door het Huis van Afgevaardigden zijn aangenomen en waarmee de aankoop en het bezit van wapens strenger gecontroleerd worden. ‘Dat zou geen partijpolitieke aangelegenheid mogen zijn’, zei hij, en hij riep op ook oorlogswapens en aanvalsgeweren te verbieden.

Over de twee wetsontwerpen wordt in de Verenigde Staten al lang gedebatteerd, maar ze kregen tot nu toe niet de vereiste meerderheid in het Congres. Veel Republikeinen staan weigerachtig tegenover een verscherping van de wapenwetten en de wapenlobby staat heel sterk in de VS.

Biden beval de Amerikaanse vlaggen aan overheidsgebouwen en legerbasissen in het hele land en aan diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland halfstok te hangen om de slachtoffers van Colorado te gedenken.

Massagesalons

De schietpartij komt er nog geen week nadat een schutter in Atlanta acht slachtoffers maakte in Aziatische massagesalons. Die zaak bracht een schokgolf teweeg onder Aziatische Amerikanen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig