Lokale Vooruit-partijen dagen Conner Rousseau voor rechter
‘We staan open voor een constructief gesprek’, klinkt het bij de voormalige SP.A. Foto: Vooruit

De strijd tussen de kleine, lokale partijen met de naam Vooruit en de socialistische beweging van Conner Rousseau bereikt donderdag een orgelpunt. Dan behandelt een rechter in kortgeding de naamsverandering.

Sinds zondag heet SP.A officieel Vooruit. Dat de naam een doorn in het oog is van het Gentse Kunstencentrum Vooruit is geweten, maar ook lokale politieke partijen met dezelfde naam tekenen verzet aan. Het conflict met het kunstencentrum heeft Rousseau kunnen ontmijnen, maar de ingebrekestelling van naamgenoten uit Tienen, Kortrijk, Zwevegem, Koksijde en Lebbeke leidt tot een kortgeding. Donderdag wordt de zaak behandeld in Brussel.

‘Wij gaan niet achteruit’, klinkt het in een verklaring van Georges Verstichel van Kortrijk Vooruit aan Het Nieuwsblad. De partijen eisen dat het gebruik van de partijnaam onmiddellijk wordt stopgezet. Hij wijst erop dat er nog procedures lopen bij het Europees merkenbureau. ‘Wij hebben een bijzonder sterk dossier’, maakt Els Moyens van Tienen Vooruit zich sterk.

Samen vooruit?

De voormalige SP.A hoopt de krachten te kunnen bundelen met de lokale partijen. De partij verwijst naar De Haan, waar een partij met dezelfde naam zich achter Vooruit schaarde onder de noemer ‘Samen Vooruit!’. ‘We staan open voor een constructief gesprek’, klinkt het.

Of de lokale partijen kans maken om hun gelijk te krijgen, is twijfelachtig. ‘Vooruit is niet alleen een erg algemene naam, de drempel ligt voor een partij ook nog ­hoger dan voor een onderneming, die zich kan beroepen op een handelsnaam’, verklaarde advocaat Herman Croux, gespecialiseerd in intellectueel eigendomsrecht, in het verleden al aan De Standaard. ‘En dan gaat het ook nog eens om partijen met lokale bekendheid. Het is niet omdat er een Café Sport is in Tienen, dat er geen mag zijn ergens anders in Vlaanderen.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig