Vilvoorde zet leerkrachten op vaccinatiereservelijst
Themabeeld. Foto: Getty Images

In Vilvoorde komen leerkrachten op de reservelijst om gaten in de planning van het vaccinatiecentrum te vullen. Hierdoor kunnen ze al vanaf volgende week geprikt worden.

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil al een tijdje dat leerkrachten prioritair gevaccineerd worden. Op dit moment krijgt naast het zorgpersoneel in principe geen enkele beroepsgroep voorrang.

In Vilvoorde kunnen leerkrachten volgende week al aan de beurt komen, zo meldt De Morgen. De stad vraagt de schooldirecties om lijsten op te stellen van hun personeel. Ongeveer 20 tot 25 procent van de mensen annuleert of komt niet opdagen in Vilvoorde. Hoewel de centra vaak met opzet te veel mensen uitnodigen, kunnen gaten ontstaan. Als dat gebeurt, wordt het onderwijspersoneel opgeroepen.

Hiermee gaat de stad in tegen de Vlaamse richtlijnen, die stellen dat er eerst mensen uit de huidige doelgroep, de 65-plussers, opgeroepen moeten worden als er sprake is van annuleringen. Als er dan nog vaccindosissen over zijn, zouden die naar politieagenten, kleuterleerkachten of kinderverzorg(st)ers moeten gaan.

‘De agenten zijn bij ons al ingeënt, net als een aantal kwetsbare mensen’, legde burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (Vooruit) dinsdagochtend uit bij De ochtend op Radio 1.

‘We zijn nu eenmaal een scholierenstad, met recent verschillende felle uitbraken’, zegt Bonte. ‘Een technische school met 350 leerlingen moest onlangs nog in quarantaine. De druk op ons onderwijssysteem is immens. Als we het onderwijs overeind willen houden, is de keuze snel gemaakt.’

Hij voegde wel toe dat hij er niet voor pleit dat in heel Vlaanderen onderwijspersoneel op de reservelijst geplaatst wordt. ‘De situatie in meer landelijke gebieden kan heel anders zijn.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in