EU sanctioneert China voor het eerst in dertig jaar voor schenden mensenrechten
Uitgeweken familieleden van opgesloten Oeigoeren voerden eerder deze maand nog actie bij het Chinees consulaat in Istanbul. Foto: AFP

De Europese Unie legt een aantal verantwoordelijken voor de onderdrukking van de Oeigoeren een inreisverbod op. Het gaat om de eerste maatregelen van Europa tegen China voor het schenden van mensenrechten sinds het neerslaan van de opstand op het Tiananmenplein in 1989. Peking reageert met tegensancties.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 lidstaten hebben maandag op een bijeenkomst in Brussel besloten om strafmaatregelen te nemen. De sancties viseren vier lokale leiders in de autonome regio Xinjiang. Ze mogen niet langer naar de EU reizen. Eventuele activa op Europees grondgebied worden geblokkeerd en de betrokkenen mogen geen geld of economische steun uit de EU meer ontvangen. De namen van de geviseerden worden gepubliceerd eenmaal de beslissing is geformaliseerd.

Het is de eerste keer sinds de bloedige onderdrukking van de protestbeweging op het Tiananmenplein in 1989 dat de EU schendingen van de mensenrechten door het communistisch regime in Peking bestraft. ‘China schendt de rechtsstaat en de mensenrechten al jaren’, verklaarde de Duitse staatssecretaris voor Europese Zaken Michael Roth. ‘Deze sancties zijn juist en belangrijk.’

Mensenrechtenorganisaties klagen de behandeling van de Oeigoeren in Xinjiang al vele jaren aan. Volgens de organisaties zijn al honderdduizenden Oeigoeren en leden van andere minderheden in de autonome regio naar ‘heropvoedingskampen’ gestuurd. China wijst de aantijgingen van de hand en spreekt van ‘opleidingscentra’ die extremisme en terrorisme moeten tegengaan.

Tegenreactie

China neemt de Europese sancties niet. ‘Deze beslissing, die enkel berust op leugens en desinformatie, negeert en vervormt de feiten’, zo stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een persbericht. Het ministerie spreekt van een ‘onbeschofte’ inmenging in de interne aangelegenheden van China.

Prompt vaardigde het regime gelijklopende sancties uit tegen tien Europese parlementsleden en academici, en tegen vier organisaties. Onder meer het Belgische Kamerlid Samuel Cogolati van Ecolo en Europarlementsleden als Reinhard Butikofer, Michael Gahler en Raphaël Glucksmann staan op de lijst. Ook het Politiek en Veiligheidscomité van de EU en de subcommissie Mensenrechten van het Europees Parlement worden gesanctioneerd.