Terwijl Niger nieuwe president krijgt, blijft het onrustig in de Sahel
Mohamed Bazoum. Foto: AFP

Het Grondwettelijk Hof in Niger heeft zondag de overwinning van Mohamed Bazoum bij de presidentsverkiezingen bevestigd nadat zijn tegenstander had gezegd dat er corruptie in het spel was. Intussen blijft het onrustig in de grensregio aan de Sahel. Bij een aanslag zondag vielen er zeker veertig doden.

Mohamed Bazoum volgt Mahamadou Issoufou op, die de wettelijke twee termijnen als president afrondde. Bazoum wordt gezien als de rechterhand van Issoufou.

Het Grondwettelijk Hof valideerde de definitieve resultaten van de tweede ronde van de verkiezing, waarbij Bazoum 55,66 procent van de stemmen kreeg en Mahamane Ousmane 44,34 procent, zegt voorzitter van het Hof Bouba Mahamane. Bazoum kreeg meer stemmen en wordt dan ook de nieuwe president van Niger vanaf 2 april, zei hij nog.

Bazoums tegenstander Mahamane Ousame verwierp het resultaat na de verkiezingen en riep zichzelf uit als winnaar met 50,3 procent van de stemmen. Kort nadat de kiescommissie eind februari het resultaat van de verkiezing had bekendgemaakt, vonden twee dagen lang hevige protesten plaats in verschillende steden in het land. Er vielen daarbij twee doden en verschillende gewonden en honderden mensen werden opgepakt.

Bazoum wordt het tiende staatshoofd van Niger, een Franse ex-kolonie die sinds 1960 onafhankelijk is. Vijf van de tien presidenten waren militairen die aan de macht kwamen tijdens een reeks staatsgrepen tussen 1974 en 2010.

Aanval op dorpen aan grens met Mali

Intussen blijft het onrustig in de grensregio aan de Sahel, en het ziet er niet naar uit dat een machtswisseling daar een verschil in gaat maken. Zondag zijn minstens veertig mensen om het leven gekomen nadat een groep gewapende mannen verschillende dorpen binnenviel aan de grens met Mali. Dat meldt de huidige regering. Het is niet duidelijk wie achter de aanval zat. Een woordvoerder van de regering laat weten dat soldaten naar de Tahoua-regio gestuurd werden om de aanvallers af te weren.

In Niger en de buurlanden van de Sahel zijn al een tijd gewapende groeperingen actief. Sommigen hebben trouw gezworen aan Islamitische Staat, anderen aan al-Qaida. De regering heeft nauwelijks controle over de woestijnregio’s buiten de steden, waar de druk op vruchtbare grond en water de komende jaren alleen maar zal toenemen terwijl de bevolking groeit. Daar maken jihadisten en criminele netwerken, zoals mensensmokkelaars, misbruik van.

De afgelopen twee jaar sloegen in de Sahel meer dan 2,6 miljoen mensen op de vlucht: 1,8 miljoen zijn ontheemd in eigen land, 845.000 mensen vluchtten naar buurlanden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig