Het is gebeurd. Na veel commotie vooraf heet de SP.A voortaan Vooruit. Partijvoorzitter Conner Rousseau gaf zondagochtend de officiële aftrap van de nieuwe naam die gepaard moet gaan met een hernieuwde, brede volksbeweging.

Het moet vooruit gaan. Conner Rousseau en zijn partij willen met deze nieuwe wind komaf maken met vastgeroeste structuren, en opnieuw een brede volksbeweging worden. ‘Vooruitgaan is ons niet meer vastklampen aan oude politiek en heilige huisjes’, klonk het alvast in een bijhorend lanceringsfilmpje. (zie onderaan)

De Vlaamse socialistische partij wil op een andere manier aan politiek doen. ‘We beginnen aan een nieuw avontuur’, zei partijvoorzitter Rousseau daarover tijdens een digitaal lanceringsmoment, een extended reality video op Facebook, te midden van een virtueel bloemenveld (zie bovenaan). ‘Dat doen we door elke dag te luisteren naar uw stem. 24 uur op 24, zeven op zeven, offline en online. ‘Wat hebde daarvoor nodig en hoe wilt gij dat vormgeven?’, zei Rousseau nog tijdens zijn speech in een informele ‘gij’-stijl.

‘Tijdloze waarden’

‘Vandaag nemen wij definitief afscheid van de stilstand’, voegde hij daar nog aan toe.‘We doen een gloednieuw geluid klinken op basis van dezelfde akkoorden. En die akkoorden zijn onze tijdloze waarden, met solidariteit op kop.’

De naamsverandering werd al in september aangekondigd. Dat de lancering vandaag plaatsvond, had een symbolische waarde, volgens Rousseau. ‘Vandaag is de eerste dag van de lente en ook de dag van de Zorg’, sprak de partijvoorzitter tijdens zijn speech. Over de internationale dag tegen racisme, eveneens vandaag, sprak Rousseau dan weer niet.

‘Vintage socialistisch’

Dat SP.A zal vervellen tot Vooruit, lokte veel protest uit bij het kunstencentrum in Gent dat dezelfde naam draagt. Vooruit Gent stond naar eigen zeggen voor een voldongen feit. ‘SP.A hield vast aan Vooruit als hun nieuwe naam, terwijl het voor ons niet werkbaar is dat een politieke partij dezelfde naam draagt’, zei algemeen coördinator Franky Devos daarover in november (DS 23 november). Vooruit Gent gaat nu op zoek naar een nieuwe naam. Ook een aantal lokale partijen die de naam ‘Vooruit’ dragen tekenden verzet aan tegen de naamsverandering van de socialistische partij (DS 19 februari).

Voor Conner Rousseau was er geen enkele andere naam mogelijk die zijn hernieuwde volksbeweging kon belichamen. ‘We willen de grootste beweging worden, die een einde heeft gemaakt aan de stilstand en de verzuring’, zei hij dit weekend in een interview met De Standaard(DS 20 maart). ‘Daarom ook is “Vooruit” de enig mogelijke naam. Er is geen enkele andere naam die tegelijk het verzet tegen de stilstand uitdrukt en ook nog eens vintage socialistisch is.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig