Enkele honderden mensen zijn zaterdag in Brussel opgestapt in een ‘carnavalsstoet’ die niet was aangekondigd en eigenlijk verboden was. Deelnemers hielden zich ook niet altijd strikt aan de coronamaatregelen. De politie greep ’s avonds in en pakte daarbij een tiental personen op.

De stoet van Carnval Sauvage, die zaterdagnamiddag doorheen Brussel was getrokken, is zaterdagavond in mineur geëindigd in Anderlecht. De deelnemers bleven, ondanks aandringen van de Brusselse politie, weigeren de coronamaatregelen na te leven, waarop besloten werd de massa uiteen te drijven. Het waterkanon werd daarbij ingezet. Een tiental personen werd opgepakt nadat ze twee politiesecties hadden aangevallen in Vorst.

Het Carnaval Sauvage is het jaarlijkse carnavalsfeest dat op het Vossenplein in de Marollen plaatsvindt. Deelnemers maken vaak hun kostuums zelf, veelal met gerecycleerde materialen, en trekken vervolgens dansend door de stad. Door de coronapandemie kon de stoet eigenlijk niet plaatsvinden. Dat verhinderde een 200-tal mensen niet om zich bont uit te dossen en te verzamelen op het Vossenplein. Vandaar ging het naar Sint-Gillis en ten slotte naar Vorst, terwijl de stoet steeds meer kijklustigen en volgers trok.

Zowel deelnemers als toeschouwers namen het niet zo nauw met de coronamaatregelen. De politie hield een oogje in het zeil en riep op de maatregelen na te leven, maar kwam in de loop van namiddag en vooravond niet tussen. Eenmaal de nacht gevallen was en de stoet intussen Anderlecht had bereikt, besloten politie en burgemeester paal en perk te stellen aan de situatie.

‘We hebben herhaaldelijk geprobeerd met hen in dialoog te gaan en gevraagd de maatregelen na te leven’, zegt politiewoordvoerder Christophe Claessens. ‘Daar bleken de deelnemers geen oren naar te hebben, waarna besloten is de stoet uiteen te drijven.’

Tiental personen opgepakt bij onaangekondigde stoet ‘Carnaval Sauvage’
Foto: Belga