In het zuidwesten van IJsland is vrijdagavond de vulkaan Fagradalsfjall uitgebarsten. Dat heeft de meteorologische dienst van het land laten weten. Het vliegverkeer van en naar Keflavik, de grootste luchthaven van IJsland, is voorlopig stilgelegd.

De vulkaan op het schiereiland Reykjanes bevindt zich ongeveer 40 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Reykjavik. Er is geen bewoning in de omgeving van de vulkaan, waardoor er geen gevaar lijkt te bestaan voor de omgeving. Uit beelden blijkt wel dat er boven de vulkaan een rode lucht hangt, die van kilometers ver te zien is.

Vulkaanuitbarsting in IJsland, luchtverkeer stilgelegd
Foto: AFP

‘De eerste melding kwam bij het meteorologisch agentschap binnen om 21.40 uur GMT (22.40 uur in België). De uitbarsting werd bevestigd door webcams en satellietbeelden’, meldt de IJslandse weerdienst op zijn website. Er werden slechts lichte seismologische schokken opgetekend.

Er werd code rood ingesteld voor het vliegverkeer, waardoor er momenteel geen vliegtuigen meer kunnen opstijgen of landen op de internationale luchthaven van Keflavik.

De IJslandse overheid roept mensen op kalm te blijven en om zich zeker niet naar de vulkaan te begeven. Een team wetenschappers gaat per helikopter de omvang van de uitbarsting in kaart brengen.

IJsland telt in totaal 32 vulkanen die als actief worden beschouwd. Gemiddeld komt er eens om de vijf jaar een uitbarsting voor. In 2010 had een eruptie van de Eyjafjallajökull nog een deel van het internationaal vliegverkeer een tijd lang lamgelegd. Meer dan 100.000 vluchten werden toen afgelast.