Klimaatjongeren nemen stukje Wetstraat over
Foto: belga

Een honderdtal klimaatactivisten van Youth for Climate en andere organisaties hebben vrijdag in de Wetstraat opgeroepen tot meer politieke actie in de strijd tegen de klimaatcrisis. Ze legden een meterslang spandoek neer met de slogan ‘Another World is Possible’ en schilderden er boodschappen op om het beleid tot spoed aan te manen.

De betoging maakt deel uit van de zevende wereldwijde klimaatstaking georganiseerd door Fridays for Future. De jongeren van Youth for Climate kregen onder meer steun van Grootouders voor het Klimaat, Rise for Climate, Extinction Rebellion en Amnesty International. Ook in 50 andere landen waren er acties.

Youth for Climate-boegbeeld Anuna De Wever is blij dat ze voor het eerst in lange tijd nog eens samen een actie mogen houden, eentje die door de coronamaatregelen wel beperkt was. Vanuit de Wetstraat vroeg ze samen met de klimaatjongeren dat de Belgische politici de hoogdringendheid onder ogen zien.

‘We moeten beseffen dat er na corona nog een veel grotere crisis is, die we alleen maar samen kunnen aanpakken. Eentje waarbij systeemverandering en solidariteit nodig is, maar ook nooit eerder geziene acties van onze politici’, zei De Wever.

Verhaal van hoop

De klimaatjongeren willen duidelijk maken dat het een verhaal van hoop is en voor een betere wereld. Vandaar de slogan ‘Another world is possible’. Maar actie is nu nodig, beseffen ze. ‘We verliezen nog elke dag tijd als de politici de klimaatcrisis niet serieus nemen. De beleidsmakers luisteren nog te weinig naar de wetenschap, hun doelstellingen zitten fout, er is nog geen klimaatwet en we hebben geen onafhankelijk klimaatcomité.’

Fridays for Future ontstond na acties van scholieren, de zogenaamde ‘klimaatspijbelaars’, die wekelijks op straat kwamen voor het klimaat.